Ennusta, kes võiksid sellest "surmagrupist" edasi pääseda! Lõpuks koostame teie ennustuste põhjal oma play-off tabeli ning mängime turniiri edasise käigu läbi kuni võitjani välja.

URUGUAY

Rahvaarv: 3,4 miljonit

Rahvusroog: Chivito - lihavõileib, kus vahel veel peekon, praemuna, mozzarella ja oliivid

Hümn: "Orientales, la Patria o la Tumba" - 105 taktiga pikim hümn maailmas (kuus minutit), MM-il lõigatakse 90-sekundiliseks.

Parim saavutus MM-il: Võitis kodupinnal 1930. aasta MM-il ning kordas saavutust 1950. aastal Brasiilias. 1954, 1970 ja 2010 tuli neljandaks. Brasiilia MM on neile järjekorras 12.

Koht FIFA edetabelis: 6.

Teekond Brasiiliasse: Jättis kvalifitseerumise küllaltki hilja peale. Esimesest 11 mängust võideti vaid kolm, kuid tegi lõpuspurdi võitudega Venezuela, Peruu, Kolumbia ja Argentina üle. Lõpetas grupi viiendal kohal, neljanda kohaga pääses automaatselt edasi Ecuador vaid tänu paremale väravate vahele. Play-off'is purustas Uruguay Aasia tsoonist tulnud Jordaania võõrsil 5:0, kodus piisas väravateta viigist.

Kas teadsid, et... 1934. aasta MM-ile Itaaliasse otsustas Uruguay tiitlit mitte kaitsma minna, andes sellega ninanipsu Euroopa koondistele, kes neli aasta tagasi nende peole tulemata jätsid.

Võtmemängija: Luis Suárez: 27-aastane Liverpooli ründaja oli Lõuna-Ameerika tsooni suurim väravakütt 11 väravaga. 2010 MM-il aitas Uruguay poolfinaali kurikuulsa käepalliga mängus Ghana vastu lisaajal, teenis punase kaardi ja vastastele penalti, mille Asamoah Gyan latti põrutas. Uruguay pani oma paremuse maksma penaltiseerias. Pälvis 27. aprillil esimese mitte-eurooplasena Professionaalsete Jalgpallurite Ühenduse "aasta mängija" tiitli. Väravatähistamisstiili tõttu saanud hüüdnimeks "El Pistolero".


Foto: Reuters/Scanpix. Luis Suarez

Dramaatiline meenutus 2010 MM-i ühest meeldejäävamast hetkest:

Jälgi teda! Abel Hernandez: 23-aastane Palermo ründaja, kes mullusel Konföderatsioonide karikal lõi alagrupimängus Tahiti vastu 8:0 võidumängus neli väravat, tõustes sellega neljandaks mängijaks läbi ajaloo, kes sel turniiril kübaratriki teinud. Väikse südameprobleemi tõttu põlati Genoa katsetel ära, aga Palermo uskus mehesse ja saatis ta häda lahendamiseks operatsioonile. Mullu septembris oli väga lähedal Arsenali siirdumisele, kuid üleminekuakna viimasele päevale planeeritud tehing jäi teadmata põhjustel ära. 


Foto: Reuters/Scanpix. Abel Hernandez

Kapten: Diego Lugano: 33-aastane West Bromwich Albioni keskkaitsja hüüdnimega "Tota", 2010 MM-il nimetati parimaks kapteniks. Enamus karjäärist veetnud Fenerbahces (125 mängu/21 väravat), kust 2011. aastal osteti 3 miljoni euroga PSG-sse. Koondises kirjas 92 mängu ja 9 väravat. 5. märtsil vigastas sõprusmängus Austriaga põlve, kuid MM ohus olla ei tohiks. 


Foto: AFP/Scanpix. Diego Lugano

Treener: Oscar Tabarez: Tuntud ka kui "El Maestro". Sai sellise nime, kuna töötas mängija ja treenerikarjääriv vahel põhikooliõpetajana. 67-aastasel endisel kaitsemängijal on see Uruguay koondises teine ametiaeg (esimene oli 1988-1990). Rohkem kui 30-aastase treenerikarjääri jooksul on juhendanud ridamisi kuulsaid ja vähemkuulsaid klubisid Kolumbias, Argentinas, Itaalias ja Hispaanias ning 2012. aastal Londonis Uruguay olümpiakoondist. Tema käe all tuli Uruguay 2010 MM-il neljandaks ja 2011 Copa America võitjaks.


Foto: Reuters/Scanpix. Oscar Tabarez

Veel huvitavat: Lõuna-Ameerika valikgrupis lasi Uruguay endale lüüa 25 väravat, jagades edasipääsejatest selles arvestuses esikohta Tšiiliga. Täpselt sama palju löödi ka vastastele.

COSTA RICA

Foto: AFP/Scanpix

Rahvaarv: 4,8 miljonit

Rahvusroog: Casado - riisiroog ubade, plantaani, salati ja tortillaga

Hümn: "Noble patria, tu Hermosa bandera"

Parim saavutus MM-il: Oma esimesel finaalturniiril 1990 jõudis kaheksandikfinaali. Hiljem MM-ile pääsenud ka 2002, 2006, aga piirdunud seal alagrupifaasiga.

Koht FIFA edetabelis: 34.

Teekond Brasiiliasse: CONCACAF tsooni viimane faas lõpetati USA järel turvaliselt teisel kohal, edestades Hondurast, Mehhikot, Panamat ja Jamaicat.

Kas teadsid, et... Arsenali ründaja Joel Campbell sai Costa Rica - USA valikmängus naeruväärse sukeldumise eest FIFA-lt tagantjärele ametliku hoiatuse. Mehhiko kohtunik seda läbi ei näinud ja jänki sai kollase.

Võtmemängija: Keylor Navas: 27-aastane väravavaht on koondises pidanud üle poolesaja mängu. Valikturniiril tegi 14 kohtumisega 7 nullimängu. Mängis võtmerolli Levante kõigi aegade esimeses Euroopa liiga alagrupiturniirile pääsemises. Meest noolivad sel aastal endale väidetavalt Everton ja Liverpool.


Foto: Reuters/Scanpix. Keylor Navas

Jälgi teda! Joel Campbell: 21-aastane ründaja/äärepoolik. Alates 2011. aastast Arsenali hingekirjas, kuid Inglismaa tööloa puudumise tõttu pole seal kuni tänaseni veel ühtegi mängu pidanud, vaid veetnud laenul olles aega Prantsusmaal Lorientis ja Hispaanias Real Betisis. Hetkel on Olympiakoses, kuigi juulist 2013 võib ka juba Inglismaal mängida.


Foto: Reuters/Scanpix. Joel Campbell

Kapten: Bryan Ruiz: 28-aastane Fulhami ründav poolkaitsja, sel aastal oli laenul PSV Eindhovenis. Koondises kirjas 61 mängu ja 12 väravat. Tuli Twentega 2010. aastal Hollandi meistriks ja järgmisel aastal karikavõitjaks. Twente teenis mehe müügist Inglismaale ligi 13 miljonit eurot. On seostatud ka üleminekuga Newcastle'isse ja Arsenali. 


Foto: Reuters/Scanpix. Bryan Ruiz

Treener: Jorge Luis Pinto: 61-aastane kolumblane on 30-aastase karjääri jooksul töötanud 15 erinevas klubis. Juhendas ka Kolumbia koondist - seal tegi riigi ajaloo parima MM-valikturniiri alguse, võttes 16 võimalikust punktist 10, kuid lõpetas siiski grupis 7. kohal ja jäi 2010 MM-ilt välja. Costa Rica eesotsas on teist ametiaega (varem 2004-2005). Pinto eripära on kolme keskkaitsjaga 5-4-1 formatsioon.
Foto: AFP/Scanpix. Jorge Luis Pinto

Veel huvitavat: Oma valiktsoonis lasi Costa Rica endale lüüa kõige vähem väravaid - kümne mänguga seitse.

INGLISMAA


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Rahvaarv: 53 miljonit

Rahvusroog: Rostbiif ja Yorkshire'i puding

Hümn: "God Save The Queen"

Parim saavutus MM-il: 1966. aasta koduse MM-i võitjad. Enne tänavust osalenud kokku 12 MM-il.

Koht FIFA edetabelis: 11.

Teekond Brasiiliasse: Kuigi H-grupis ei saadud ainsana mitte ühtegi kaotust, jäi automaatse edasipääsu kindlustamine Ukraina ees viimase mängu otsustada, milles võideti 2:0 Poolat.

Ära maha maga! Inglismaa koondist näeb 2016 EM-valikmängus Lilleküla staadionil 12. oktoobril kell 19, võõrsil mäng 2015. aasta 9. oktoobril meie aja järgi 21.45.

Võtmemängija: Wayne Rooney: 28-aastasel Manchester Unitedi ründajal pole olnud just kõige edukam klubihooaeg, kuid koondise resultatiivsuse üle ei saa kurta - seitse väravat kuues mängus on korralik saldo. Kokku löönud Inglismaa eest 89 mängus 37 kolli. Endiselt Inglismaa koondise noorim väravalööja (17 aastat ja 317 päeva). 


Foto: Reuters/Scanpix. Wayne Rooney

Selle väravaga viis Rooney Inglismaa viimases valikmängus Poola vastu juhtima:


Jälgi teda!
Ross Barkley: 20-aastane Evertoni poolkaitsja, keda on võrreldud juba noore Paul Gascoigne'iga. Valikturniiril sai peale ainult mängus Moldovaga, kuid osales novembrikuistes sõprusmängudes Saksamaa ja Tšiili vastu. Briti meedia usub, et pääseb ka MM-iks Hodgsoni lõppvalikkusse. Lõi sel hooajal 41 Evertoni mängus 7 väravat.


Foto: AP/Scanpix. Ross Barkley

Kapten: Steven Gerrard: 30. mail 34. sünnipäeva tähistav Liverpooli poolkaitsjal on olnud elu üks parimaid hooaegu. 109 mängus löönud Inglismaa eest 21 väravat, neist viimase otsustavas valikkohtumises Poola vastu. Inglased palvetavad, et mees vaid terve püsiks. Mõned nädalad enne MM-i peab ühes kohtus kannatajana tunnistusi andma - mullu augustis tungiti talle kodu lähedal tänaval kallale, kui ta oli just oma Range Roverist välja astunud.


Foto: Reuters/Scanpix. Steven Gerrard

Värav, millega Gerrard inglaste edasipääsu kindlustas:

Treener: Roy Hodgson (66 a): inglaste treeneriks asus 2012 mais pärast Fabio Capello tagasi astumist. See on tal neljas koondis juhendada - 1994 MM-il viis ta Šveitsi kaheksandikfinaali, 2002-2004 treenis Araabia Ühendemiraate ja 2006-2007 Soomet. Meie põhjanaabrid jõudsid tema käe all oma kõrgeimale FIFA edetabelikohale (33.) ning EM-ile lähemale kui kunagi varem. 


Foto: AFP/Scanpix. Roy Hodgson

Veel huvitavat: 12 erinevat meest tegid Inglismaa eest valikturniiril skoori: Wayne Rooney (7), Frank Lampard (4), Danny Welbeck (4), Jermain Defoe (3), Steven Gerrard (2), Daniel Sturridge (2), Alex Oxlade-Chamberlain (2), Leighton Baines, Rickie Lambert, James Milner, Andros Townsend ja Ashley Young.

ITAALIA


Foto: AFP/Scanpix

Rahvaarv: 59,9 miljonit

Rahvusroog: Pizza

Hümn: "Il Canto degli Italiani"

Parim saavutus MM-il: Neljakordsed võitjad - 1934, 1938, 1982, 2006. Brasiilia MM on neile järjekorras 18. finaalturniir.

Koht FIFA edetabelis: 9.

Teekond Brasiiliasse: Koos Hollandiga oli üks esimesi, kes MM-i pileti tasku pani. B-grupis ei kaotatud ainsana ühtegi mängu, viike tuli sisse neli. Loosimiseks asetuseta jäämist ja surmagruppi õnnestunuks võib-olla vältida, kui Prandelli poleks viimases kahes mängus eksperimenteerima hakanud (2:2 viigid Taani ja Armeeniaga).

Kas teadsid, et... Iirimaa koondise peatreenerina Eestis käinud Giovanni Trapattonil oli kombeks Itaalia koondise lootsina endaga "püha vett" kaasas kanda ja seda olulistel hetkedel natuke väljakule pritsida. Näide 2002. aasta MM-ist:

Võtmemängija: Mario Balotelli: Man City endine loots Roberto Mancini on öelnud kuldsed sõnad: "Ütlesin talle, et kui sa oleksid minuga 10 aastat tagasi mänginud, oleksin ma sulle ilmselt iga päev korra vastu pead andnud. Ma ei räägi temaga iga päev, vastasel korral läheks mul psühholoogi vaja, aga ma teen seda aeg-ajalt, kuna ei taha tema kvaliteeti kaotsi lasta. Kui temast ei saa ühte maailma parimat mängijat, on see ainult ta enda süü, sest tal on selleks kõik olemas." 23-aastane skandaalne ja kõmuline AC Milani ründaja lõi valiksarjas meeskonna parimana viis väravat, kogu koondisekarjääri saldo on 12 tabamust 29-st mängust. Kui Balotelli on skoorinud, pole Itaalia kunagi kaotanud.


Foto: AP/Scanpix. Mario Balotelli

Jälgi teda! Andrea Pirlo: 34-aastane Juventuse poolkaitsja ja 107-kordne internatsionaal läheb oma kuuendale suurturniirile ning MM-idel teda pärast Brasiiliat ilmselt enam ei näe. Pirlo "surnud pallid" on ühed kardetuimad maailmas - olgu siis tegu penalti või karistuslöögiga. Viimati said seda tunda mehhiklased mullu juunikuus peetud sõprusmängus:

Kapten: Gianluigi Buffon: 36-aastane Juventuse veteranväravavaht, Itaalia koondise rekordinternatsionaali (138 mängu) auhinnakapis säravad eredaimalt neli Serie A tiitlit ja 2006 MM-i kuld. Jalgpallistatistikute (IFFHS) poolt nimetatud 21. sajandi parimaks väravavahiks. Teiste tunnustuste seast paistab silma veel Itaalia riigilt saadud neljanda klassi orden 2006. aastal. Spordigeenid päris vanematelt - ema oli kettaheitja ja isa tõstja, onu korvpallur, mehe mõlemad õed mängivad Itaalia võrkpallikoondises. 


Foto: AFP/Scanpix. Gianluigi Buffon

Treener: Cesare Prandelli: 66-aastane endine Juventuse poolkaitsja asus sellesse ametisse pärast 2010. aasta MM-i, varem töötanud Fiorentina, Roma ja veel nelja Itaalia klubi peatreenerina, Serie B-st meistriliigasse vedanud Verona 1999. ja Venezia 2001. aastal. Tuntud karmi käe poolest - trikitamist väljaspool palliplatsi ei salli ning MM-i ajaks kavatseb mängijatele peale panna sotsiaalmeedia keelu.

 
Foto: AP/Scanpix. Cesare Prandelli

Veel huvitavat: Itaallased võõrustasid 1934. aastal esimest MM-finaalturniiri Euroopa pinnal. Ühtlasi oli see esimene, kus koondised pidid läbima kvalifikatsiooni. Peo peremehed läksid lõpuni välja ja võitsid finaalis lisaajal 2:1 Tšehhoslovakkiat.