Siinkohal on teie ees A-alagrupp: Brasiilia, Horvaatia, Mehhiko, Kamerun. Anna oma hääl!


BRASIILIA

Rahvaarv: 198,7 miljonit

Rahvusroog: Feijoada - oahautis veise- ja sealihaga

Hümn: "Himno Nacional Brasileiro"

Parim saavutus MM-il: võitjad aastatel 1958, 1962, 1970, 1994 ja 2002. Ainus meeskond, kes mänginud kõikidel MM-idel.

Koht FIFA edetabelis: 4.

Kas teadsid, et... 2011. aastal karjääri lõpetanud Ronaldo hoiab veel 15 väravaga MM-ide suurima väravaküti tiitlit, kuid piisab vaid Miroslav Klosel (14) korra Saksamaa eest võrku sahistada, et rekord jagamisele läheks.

Võtmemängija: Neymar: tähtedest kubisevas koondises särab staarioreool ikka kõige eredamalt 22-aastase Neymari pea kohal. End kaua koduse päikese all küpsetanud Santose kasvandik pole küll Barcelonas sellist läbimurret teinud, nagu temalt oodati, aga olgem ausad, Lionel Messi selja tagant ongi raske välja paista. Mullusel Konföderatsioonide karikal lõi neli väravat, ühe vähem kui koondisekaaslane Fred ja hispaanlane Fernando Torres.

Neymari Ferenc Puskase auhinnale kandideerinud värav Jaapani vastu:

Jälgi teda! Bernard: 21-aastane Donetski Šahtari ääreründaja on paljude arvates jalgpalluri jaoks liiga pisike (164 cm), kuid Scolari seda ei arva. "Ta võib mängida kas paremal või vasakul, tal on suurepärane taktikaline vaist. Ta kogub mu silmis punkte ja tsementeerib oma kohta selles meeskonnas," ütles Scolari mullu septembris pärast sõprusmängus Austraalia 6:0 võitmist.
Foto: AFP/Scanpix. Neymar (10), Jadson (23) ja Bernard (20) Konföderatsioonide karika kuldmedalitega.

Bernardi värav Hondurase vastu:

Kapten: Thiago Silva: 29-aastane keskkaitsja on tulnud meistriks nii AC Milani kui PSG-ga, võitnud Brasiiliaga 2008 Pekingi olümpialt pronksi ja 2012 Londonist hõbeda. UEFA sümboolsesse koosseisu valitud järjest 2011, 2012, 2013, mullu ka FIFA maailma koosseisu. Scolari on varukapteniteks nimetanud ka David Luizi, Julio Cesari ja Fredi. 


Foto: AFP/Scanpix. Thiago Silva 19. aprillil Prantsuse liigakarikavõitu tähistamas.

Treener: Luiz Felipe Scolari: 65-aastase endise kaitsemängija käe all tuldi viimati maailmameistriks. 2004 EM-il viis Portugali koondise finaali, 2006 MM-il poolfinaali ja 2008 EM-il kaheksa parema sekka. Vahepeal proovis kätt ka Chelseas, kust sai aga 2009. aasta veebruaris sule sappa. Viimased peatuspaigad enne Brasiilia koondisse naasmist olid Usbekistani meisterklubi Bunyodkor ja kodumaa sats Palmeiras.


Foto: Reuters/Scanpix. Luiz Felipe Scolari 7. mai pressikonverentsil Rio de Janeiros.

Veel huvitavat: Oma viimasest 17-st MM-i matšist on Brasiilia kaotanud vaid 2 (14 võitu, 1 viik).

FIFA ametlik eelvaade:

HORVAATIA


Foto: AFP/Scanpix. Horvaatia koondis Pulas enne sõprusmängu Eestiga 25. mail 2012.

Rahvaarv: 4,26 miljonit

Rahvusroog: Paški sir - lambapiimast juust

Hümn: Lijepa naša domovino

Parim saavutus MM-il: 1998. aasta 3. koht. Iseseisva riigina jõudnud finalturniirile ka 2002 ja 2006, kuid piirdunud seal alagrupifaasiga.

Koht FIFA edetabelis: 20.

Teekond Brasiiliasse: sai A-algrupis Belgia (26 p) järel teise koha (17 p), edestades Serbiat (14 p), Šotimaad (11 p), Walesi (10 p) ja Makedooniat (7 p). Kohtus play-off'is südika Islandiga, kus avamäng jäi 0:0 viiki, kodus võeti jõuga 2:0 võit.

Darijo Srna 2:0 värav:

Võtmemängija: Mario Mandžukić (48 m, 13 v): üks 2012. aasta EM-i "Super Mariotest". 27-aastane Müncheni Bayerni ründaja jagas seal parima väravaküti tiitlit kolme tabamusega koos Mario Balotelli, Fernando Torresi, Cristiano Ronaldo, Alan Ddzagoevi ja Mario Gomeziga. Mullu oli üks Bayerni ajaloolise kolmikduubli arhitektidest ning valiti ka Horvaatia aasta sportlaseks ja parimaks jalgpalluriks.


Foto: AFP/Scanpix. Mario Mandžukić

Jälgi teda! Mateo Kovačić: 19-aastane poolkaitsja. Debüüdi Zagrebi Dinamo põhimeeskonnas tegi juba 16-aastaselt, mullu suvel osteti 15 miljoni euro eest Milano Interisse, kus ta kannab varem Wesley Sneijderi poolt kuulsaks tehtud särki numbriga 10. Play-off mängus Islandiga andis Srna 2:0 tabamusele väravasöödu.


Foto: Reuters/Scanpix. Mateo Kovačić

Kapten: Darijo Srna: 31-aastane paremkaitsja on 2003. aastast truuks jäänud Donetski Šahtarile, kus on pidanud juba üle 400 mängu, tulnud 7-kordseks Ukraina meistriks ja 2009. aastal UEFA karikavõitjaks. Ukraina liiga parim mängija 2008/2009 ja 2009/2010. Horvaatia koondise rekordinternatsionaal 111 mänguga. Karistuslöökide ja nurgalöökide spetsialist. 


Foto: Reuters/Scanpix. Darijo Srna play-off'is Islandi vastu skoorides.

Kas teadsid, et... Darijo Srna perekonnanimi on tõlkes "metskits". Üks selline on tal ka jala peale tätoveeritud, loom hoidmas ninal jalgpalli.

Treener: Niko Kovač: 42-aastasel endisel Horvaatia koondise poolkaitsjal on see esimene kord täiskasvanute meeskonda juhendada. Pärast mängijakarjääri lõpetamist 2008. aastal oli ta Salzburgi Red Bulli akadeemia treener ning põhimeeskonna abitreener, 2013. aastal enne vallandatud Igor Štimacilt töökoha üle võtmist ka U-21 koondise peatreener. Horvaatia vutiliit sõlmis temaga kaheaastase lepingu kuni 2016 EM-i lõpuni.


Foto: AP/Scanpix. Nico Kovač.

Veel huvitavat: Mario Mandžukić peab avamängu 12. juunil Brasiiliaga vahele jätma, sest sai Islandiga mängus punase kaardi. Josip Šimunići MM-i rikkus kümnemänguline keeld samas mängus tehtud natsitervituse eest.

MEHHIKO


Foto: AFP/Scanpix

Rahvaarv: 118,4 miljonit

Rahvusroog: Mole Poblano de Guajalote - kana tšilli-šokolaadikastmes

Hümn: "Himno Nacional Mexicano"

Parimad saavutused MM-il: 1970 ja 1986 MM-i veerandfinaalist. Kokku kvalifitseerunud 14 MM-ile, sealhulgas kõigile järjest alates 1994. aastast.

Koht FIFA edetabelis: 19.

Teekond Brasiiliasse: Alustas neljaosalise kvalifikatsioonturniiri kolmandast ringist. Võitis oma alagrupi täiseduga Costa Rica, El Salvadori ja Guyana ees. Neljandas ringis jäi USA, Costa Rica ja Hondurase järel neljandaks, kusjuures Panamat edestati vaid tänu sellele, et nad viimases voorus 2:1 eduseisu USA vastu üleminutite väravatest 2:3 kaotuseks mängisid. Edasipääs lunastati  play-off'is, kus seljatati kahe mängu kokkuvõttes 9:3 Okeaania tsoonist tulnud Uus-Meremaa.

Kas teadsid, et... Mehhiko ei saanud 1990. aasta MM-ist osa võtta FIFA keelu tõttu, mis määrati neile 1988. aastal kaheks aastaks selle eest, et nende noortemeeskond kasutas oma MM-valikturniiril nelja vanusepiiri ületanud mängijat. Koos 1990 MM-iga pidid nad suu puhtaks pühkima 1988 Seouli olümpiast.

Võtmemängija: Javier Hernandez: 25-aastase Manchester Unitedi ründaja hüüdnimi "El Chicharito" ehk "väike hernes" tuleneb tema jalgpallurist isa Javier Hernandez seenior hüüdnimest, mis oli lihtsalt "Hernes". Jalgpallur oli ka tema vanaisa Tomas Balcazar, kes mängis Mehhiko eest 1954 MM-il. El Chicharito kohta on teada fakt, et oma siirdumist kodumaa klubist Guadalajara 2010. aastal ManU-sse hoidis ta oma tüdruksõbra ja pere eest saladuses terve nädala, kuna kartis viimase hetkeni selle luhtumist. Isegi vanaisale ütles ta, et läheb Ameerikasse puhkama, mitte Manchesteri lepingut allkirjastama. 


Foto: AFP/Scanpix. Javier Hernandez tähistamas 29. märtsil Aston Villale löödud väravat.

Jälgi teda! Raul Jimenez: 22-aastane ja 190 cm pikk ründaja tegi endale nime 2012 Londoni olümpial, kus Mehhiko võitis finaalis 2:1 Brasiiliat. Debüüdi rahvusmeeskonnas tegi 30. jaanuaril 1:1 viigimängus Taani vastu ning osales mullu ka Brasiilias Konföderatsioonide karikal. Hea pikk mees, kelle peale palle ette mängida.
Foto: AP/Scanpix: Jimenez on tänaseni truuks jäänud oma kasvatajaklubi Americale.

Kui vaja, võib Jimenez ka "kääre" lüüa:

Kapten: Rafael Marquez Alvarez: kõige kogenum mängija koondises - 35-aastasel keskkaitsjal on hinge all 118 koondisemängu. Tippklassi klubivutist on juba taandunud, viimaseks kuulsaks peatuspaigaks jäi New York Red Bulls 2012. aastal. Nüüd veedab juba "pensionipõlve" kodumaa klubis León. Karjääri parimad aastad mängis 2003-2010 Barcelonas.
Foto: AP/Scanpix. Rafael Marquez meedia piiramisrõngas 24. veebruaril Mexico Citys.

Treener: Miguel Herrera: 46-aastane endine koondise kaitsja sai peatreeneriks keset kvalifikatsioonturniiri pärast Mehhiko kaotust Hondurasele. Esialgu ajutiseks peatreeneriks nimetatud Herraraga pikendati lepingut kuni MM-ini 2. detsembril. Enne koondist juhendanud nelja erinevat Mehhiko klubi.


Foto: Reuters/Scanpix. Miguel Herrera: "Säh, siin on teile mu nimekiri!"

Veel huvitavat: Kvalifikatsiooni neljanda faasi kümnest mängust suutis Mehhiko võita vaid kaks.

KAMERUN


Foto: AFP/Scanpix

Rahvaarv: 20,5 miljonit

Rahvusroog: Ndolé - hautis pähklitest, ndoleh-lehtedest ja kalast või loomalihast

Hümn: "Chant de Ralliement" (The Rallying Song)

Parim saavutus MM-il: 1990. aasta veerandfinaal, kus kaotati lisaajal 2:3 Inglismaale. See on ka ainus kord, kui alagrupifaasist edasi on pääsetud. Aafrika riikidest kõige enam MM-ile kvalifitseerumisi - 7 (1982, 1990, 1994, 1998, 2002, 2010 ja 2014).

Koht FIFA edetabelis: 50.

Teekond Brasiiliasse: valikturniiri esimeses faasis võideti oma grupp muretult Liibüa, Kongo ja Togo ees ning play-off'is mängiti üle Tuneesia (avamäng võõrsil 0:0, teine kodus 4:1).

Kas teadsid, et... FIFA keelustas mullu juulis ajutiselt Kameruni jalgpalliliidu tegevuse, kuna riigi valitsus sekkus nende alaliidu presidendi valimisse. Sekeldustega samal ajal tõusti valikgrupi  etteotsa, kuna 0:2 kaotusmäng Togo vastu muutus "võluväel" 3:0 võiduks. Togo oli nimelt kasutanud ühte mängukeelu all olevat pallurit.

Kapten/võtmemängija: Samuel Eto'o: paneb võrgud sahisema sisuliselt igas teises koondisemängus (112 mängu, 55 väravat). Sellega on ta ühtlasi oma riigi suurim väravakütt ja rekordinternatsionaal. 33-aastane Chelsea ründaja on mänginud kolmel MM-il, võitnud Meistrite liiga nii Barcelona (2006, 2009) kui Milano Interiga (2010), valitud kahel korral Aafrika aasta mängijaks (2000, 2002) ning on lisaks kõigele veel ka 2000 Sydney olümpiavõitja. 


Foto: AFP/Scanpix. Samuel Eto'o 17. novembril 2013 valikmängus Tuneesia vastu.

Jälgi teda! Fabrice Olinga: kõigest 17-aastane ründaja avas väravaarve juba oma debüütmängus 2012 oktoobris Aafrika karikaturniiri valikturniiril Cape Verde vastu. Sama triki tegi ta ka Malaga põhimeeskonna esimeses mängus, kui sekkus Celta de Vigo vastu vahetusest ja lõi mängu ainsa kolli, olles sellega La Liga ajaloo noorim väravakütt (16 aastat, 98 päeva). Neli päeva hiljem usaldas Manuel Pellegrini ta algkoosseisus platsile Meistrite liigas Panathinaikose vastu (võideti 2:0).
Foto: AFP/Scanpix. Fabrice Olinga (vasakul) Malaga mängus Valencia vastu.

Olinga debüütvärav Malaga eest:

Treener: Volker Finke: 66-aastane sakslane, kes juhendas 16 aastat (1991-2007) Freiburgi meeskonda ning on olnud Saksamaal veel kolme erineva klubi peatreener, aastad 2009-2010 veetis Jaapanis Urawa Red Diamondsis. Oma esimest koondisetööd alustas 22. mail 2013. 


Foto: AFP/Scanpix. Volker Finke (keskel) 6. detsembril 2013 saabumas MM-i alagruppide loosimisele.

Veel huvitavat: Ükski Kameruni mängija ei suutnud kvalifikatsioonis lüüa rohkem kui kaks väravat.