Perearstikeskuse Sinu Arst tohter Anneli Kalle ütles, et tänavune kehva ilmaga suvi meenutab kahe aasta tagust, siis oli sügisel ja talvel haigestumisi tavalisest tunduvalt rohkem. «Eriti palju oli toona haigeid aga kevadel,» lisas ta.

Kui muidu on august perearstile rahulik aeg, siis sel aastal see reegel ei kehti. «Kummalisel kombel on tavapärasest tunduvalt rohkem kõrvapõletikke — see pole üldse suvine haigus,» tõdes Kalle.

Tartu perearstide andmetel on neil sel suvel pea poole rohkem haigeid kui harilikult. Angiini haigestumine sagenes augusti alguses, praegu on puhang möödas. Nüüd on esiplaanil närvipõletikud, liigesehaigused ja südamevaevused. Viirusnakkusi aga ei põeta.

Tartu Ülikooli kardioloogiakliiniku arst Kristin Lamp ütles, et südamehaigeid pole aasta jooksul vähemaks jäänud. Sel suvel on sagedasteks kaebusteks rütmihäired ja vererõhukriisid. «Südamehaiged taluvad õhurõhu kõikumist halvasti,» selgitas Lamp.

Niiske ja jahe ilm halvendavad ka liigesehaigete enesetunnet. «See ei tähenda veel haiguse ägenemist, aga liigesevalud lähevad hullemaks,» ütles Tartu Ülikooli sisekliiniku reumaarst Riina Kallikorm. Lisaks muule ravile leevendab liigesehaigete vaevusi kuiv ja päikseline ilm, sel aastal siis puhkus lõunas.

Kallikormi sõnul räägitakse palju päevitamisega kaasnevast nahavähiohust, aga mitte sellest, et vähene valgus tekitab masendust.