Ameerika pensionäride liidu ajakirjas ilmus ülevaade ekspertide uuematest seisukohtadest seoses pideva energiapuuduse ja roidumusega. Ei, vananemine seda ei põhjusta. New Yorgi ülikooli gerontoloogiaprofessor Michael Freedman väidab, et arstiteaduslik kirjandus ei räägi midagi vananemisest põhjustatud roidumusest.

Terve 80-aastase eluenergia ei pruugi sugugi olla väiksem kui mõnikümmend aastat tagasi. Ka ei ole roidumus tavaliselt märgiks mingist sellisest raskest haigusest nagu vähktõbi või südamehaigus. Need ja muudki suuremad tõved annavad endist märku teistmoodi algsümptomitega.

Muidugi, kui roidumus tuleb väga järsku ja seletamatult, on põhjust arsti juurde üldisele kontrollile minna. Kui aga tegu on mingi üldisema, justnagu pideva energiapuudusega, tasub läbi mõelda, kas pole ehk mängus mingi suhteliselt lihtsalt muudetav asjaolu.

New Jersey osariigi arstiteadusülikooli neuroloogiaprofessor Benjamin Natelson, roidumusprobeeme käsitleva raamatu autor väidab, et tihti põhjustab energiapuuduse liiga vähene vedelikujoomine. Kui keha ei saa piisavalt vett, inimene ei higista, süda pumpab naha-alustesse kudedesse vähem verd, keha põhitemperatuur tõuseb. Keha kaotab energiat. Juua tuleb palju, aga mitte kohvi või alkoholi. Vedelikku ei tohi juua enne magamaminekut, sest öösel end kergendamas käimine segab magamist ja tekitab väsimust.

Korraliku, energiattaastava magamise võib nurja ajada ka hiline söömine. Ameerika pensionäridele soovitavad arstid õhtueinet süüa mitte hiljem kui kell seitse, enne und aga juua piima või süüa natuke juustu või jogurtit. Neis sisalduva aminohappe muudab aju serotoniiniks, mis soodustab uniseks jäämist.

Roidumust ja energiapuudust võib põhjustada madal vererõhk, mille vastu tihti aitab soolase söömine; või kilpnäärme alafunktsioon. Kuni viiendikul vanematest inimestest toodab kilpnääre liiga vähe kilpnäärmehormooni. Enamasti pole inimene sellest ise teadlik, sest muid kaebusi peale üldise roidumuse ja külmatundlikkuse suurenemise ju pole ja need kirjutatakse lihtsalt vananemise arvele. Kilpnäärmehormoonide hulka on kerge vereprooviga kindlaks teha ja õige rohuga saab sellest kiiresti üle.

Vanematel meestel võib energiapuudust põhjustada meeshormooni testosterooni vähenemine kehas. Ka seda saab kergesti vereprooviga kindlaks teha ja ravida. Nii mehi kui naisi aga võib pidevalt väsinuks muuta aneemia ehk ebapiisav punaste vereliblede hulk. Kehas on tekkinud rauapuudus, kuid hoolimata üldlevinud arvamusest ei pruugi seda põhjustada mitte vale toitumine, vaid sisemine veritsemine.

See veritsemine on aga tihti tingitud liiga suurest aspiriini või muude põletikuleevendajate söömisest. Sisemise veritsemise põhjus võib olla ka maohaav või hemorroid.

Veel juhivad ameerika eksperdid roidumuse all kannatajate tähelepanu võimalusele, et seda võivad põhjustada arstimid. Igal arstimil on mingisugused kõrvalmõjud. Roidumust võib kaasa tuua näiteks depressioonivastaste või unerohtude neelamine. New Yorgi ülikooli gerontoloogiaprofessori Michael Friedmani arvates on seletamatuna näiva energiapuuduse põhjuseks mõnikord aga ka lihtsalt igavus ja tüdimus. Sellisel juhul peab mõtlema, kas poleks aeg proovida ette võtta midagi täiesti uut.