Viimati suudeti USA korvpallikoondis sel moel proovile panna neli aastat tagasi Londoni olümpia alagrupimängus, kui Leedu juhtis korraks isegi viimase veerandaja keskel ja kaotas lõpuks vaid viie punktiga.

USA päästis Carmelo Anthony, kes tabas kokkuvõttes 9 kaugviset, neist mitmed kolmandal ja neljandal veerandajal ning tõi 31 punkti. Avapoolajal 17 punkti kogunud NBA kuulsus tõusis ka USA korvpallikoondise kõigi aegade suurimaks punktitoojaks.

Avapoolaeg Austraaliale

Igale USA korvile oli austraallastel vastus olemas. Avaveerandil saadi ameeriklaste vastu peagi kuue punktiga ette ning teisele veerandile mindi viigiseisus 29:29.

Hullumeelne austraallaste visketabavus ei lubanud ameeriklastel kuidagi ka teisel veerandajal eest ära minna, vastupidi, esmakordselt turniiri jooksul kaotati veerandaeg ning poolajale mindi viiepunktilises kaotusseisus 49:54.

Teist poolaega alustas USA 9-0 spurdiga, kuid lõplikult end ette murda ei suutnud. Enesekindel Austraalia püsis tublisti kannul ning jäi viimase perioodi eel maha vaid 67:70.

Anthony eestvedamisel suutis USA tasapisi end viimastel minutitel ette murda. Otsustavatel hetkedel oli kindel ka NBA valitsev meister Kyrie Irving, kes sai kirja 19 punkti. Kehvasti tabanud (16st 4) Kevin Durant lisas 14.

Kuid mängu maiuspalaks oli ka Austraalia liidri Patty Millsi suurepärane esitus, kes tõi 30 punkti ning andis vastuse igale ameeriklase korvile. 9st 7 tabanud Andrew Bogut lisas 15 punkti ning vanameister David Andersen 13 (visked 7st 6). Irvingi meeskonnakaaslasena Cleveland Cavaliersiga NBA meistriks tulnud Matthew Dellavedova arvele jäi 11 punkti ja 11 söötu.

Statistikast

USA koondis pidanuks statistiliste numbrite poolest võitma Austraaliat palju suurema vahega. Ameeriklased rabasid ründelauapalle 21 ning tegid 9 pallikaotust, seevastu austraallaste numbrid olid samades kategooriates vastavalt 8 ja 16.

Kokkuvõttes võitis USA lauavõitluse 47:40.

Hädas olid ameeriklased visketabavusega, mis kogu mängu 35 protsendi juures kõikus (lõpuks 39%). Seejuures lõpetasid austraallased avapoolaja 68-protsendilise visketabavusega (28st 19) ning jäid mängu lõpuks pidama 50 peal. Küll aga tegi USA tervelt 87 pealeviset vastaste 66 vastu.

Kui USA võidab alagrupi (hetkel 3 võitu) ning Austraalia (2 võitu ja 1 kaotus) liigub veerandfinaali teisena, siis võidakse kohtuda veelkord olümpiafinaalis.