Roman Fosti (tippmark 2:17.54) kohta ütles vutimees Raio Piiroja oma raamatus, et too on kaotsi läinud jalgpallur. Andekas vutipoiss oli olnud!

Fosti ei ajagi tagasi: “Sisejalgpalliturniiril kutsus treener mu kohe platsilt ära, kui midagi ebaõnnestus. Pettusin vist. Olnuks spordimaailm selline nagu täna, valiksin vuti. Eks alavalik hinge jäi.”

Aprillis testis Fosti end Hiinas, Yangzhous poolmaratonis. Aeg 1:07.06 rahuldust ei toonud. Peagi jookseb ta sama maad Amsterdami EM-il. ”Tahan saada enesekindlust, end tühjaks joosta.”

Seniajani triatleetide treenimisega tuntust kogunud Jüri Käen: “Meie koostöö on lühike, algas tänavu jaanuaris, kui Roman hädas oli. Kõik vaated ei klapi ka. Minu meelest pole see EM-il jooksmine päris õige.”

Ametilt on vähemalt 160 km nädalas jooksev Fosti audiitor. Piiroja lisab: “Fantastiline, et Roman töö kõrvalt Riosse pääses. Milline pühendumus! Tema olümpiale pääsemine on ju iseenesest olümpiavõit!”

* * *

Tiidrek Nurme (2:17.59), kes tegi olümpiadebüüdi juba 2008 Pekingi 1500 meetris, kirjutab Colorado laagrist.

“Eelmise aasta sügisel, kui elu esimest maratoni jooksma läksin, lootsin et jooksen olümpianormi kohe esimesel katsel. Olin juba siis valmis mõelnud skeemi, kuidas ja kus olümpiamängudeks valmistuda. Kuigi toona ebaõnnestusin, tundus mõte treenida olümpia eel Ameerika Ühendriikides, Colorado Springsis loomulikuna. Treeningpaigad on siin varasematest kordadest tuttavad ning Rio ja Colorado ajavahe väike. Lisaks sellele elavad siin minu meeskonna võtmeisikud. Minu nõuandja ja University of Colorado Colorado Springsi treener Mark Misch on kogu oma suvevaheaja minule pühendanud. Niisamuti elab Colorados minu vaimulik mentor Brad Bartz. Tänu mitmete ameeriklaste abile sain kaasa võtta oma perekonna, kes on minu lähim ja kõige olulisem meeskond. Täna tunnen kogu oma hinges, vaimus ja ihus, et viibin õigel ajal õiges kohas. Olümpialasena saab siin palju tähelepanu, sest sportlikke saavutusi hindavad kohalikud kõrgelt. Ma usun ja loodan, et sellest tuleb minu elu parim treeninglaager.”

Nurmet kodumaalt juhendav Harry Lemberg ütleb, et EM-ile poolmaratoni jooksma ei ole mõtet minna: “See pole tema võistlus, ma arvan, et tõsised olümplased sinna ei lähe.”

* * *

Leila (2:37.11), Liina (2:39.42) ja Lily Luik (2:42.11) on olümpiakolmikõdedena tähelepanu keskmes niikuinii. Kõrget kohta nad, tõsi küll, ei sihi. Jane Salumäe Eesti rekordini 2:27.04 jääb mitu kilomeetrit minna.

Praegu on Luiged Itaalias, Sestrieres laagris. Treener Harry Lemberg nõustab neid mitu korda nädalas, aga ütleb: “Seal peavad nad ise hakkama saama! Keskmäestik on igatahes olümpiaks valmistumisel sobiv koht. Sestriere on ka selles mõttes hea, et pikk laager ei hakka ajudele – ilus ja vabaks ajaks sobiv!”

* * *

Eesti maratonijooksul on must plekk ka: Ilja Nikolajev tunnistati 2013 süüdi dopingupruukimises. “Tema tegevus polnud Fosti ja Nurme trenniga mingil moel seotud,” sõnab Lemberg.