Eesti tõstmine jõudis olümpiale 44-aastase vaheaja järel. Omal ajal oli raskekaalu tõstmise võitja ehk maailma tugevaima mehe selgitamine olümpiamängude üks tipphetki. Kas ka nüüd, seda on raske öelda, sest tõstmise populaarsus pole ilmselt nii kõrge kui pool sajandit tagasi, mil Jaan Talts tippu pürgimist alustas. Aga et eestlastel on oma mees jälle tipus, loeme tõstmist taas prestiižikaks alaks.

Prestiižist rääkides on tõstmisele hoobi andnud sagedased dopingujuhtumid. Seimid, Mart ise ja treenerist isa Alar, on alati öelnud, et dopinguküttide visadus neile meeldib. Kõrvaldab ju nende tegevus valemängijad rajalt.

Seim tegi tähelepanuväärse žesti, kui valis Rios kahe tõste summas algraskuseks 450 kilo ehk üle oma isikliku rekordi. Žestiks nimetame sellepärast, et number pole kivisse raiutud – välja kuulutatud algraskust võib mõlemas tõsteviisis vähendada kümne kilo võrra. Kuid 450 on ilmselt see summa, mis medali tagab.

Igatahes eeloleval ööl kell üks kõlab tõstesaali rauakolin ka eestlaste kõrvadele. Metalli on poodiumil palju, aga loodame, et kolina tulemusena tuleb Eestile hoopis väiksem, aga väärtuslikum metallitükk.

* * *
Heiki Nabiga läks nii nagu ennustatud: kolmandat korda kreeka-rooma maadluse raskekaalu olümpiavõitjaks tulnud Mijain Lopez Nunezile meie vägilane vastu ei saanud, kuid pronksile võitlema pääses. Vaja oli kaht võitu, kuid tuli ainult üks. Võib spekuleerida, et teiselt tabelipoolelt olnuks ehk kergem pronksile kerkida, kuid samas oleks võinud mõni rumal kaotus kõik nullida. Eesti on nüüd Riost teeninud kaks neljandat ja kaks viiendat kohta. Stabiilsust on, aga teist medalit ikka veel mitte.

Loosiõnne polnud ka Ardo Arusaarel, kes täna kohtub 98-kiloste meeste avaringis Venemaad esindava Islam Magomedoviga, kes mullu tuli MM-il pronksile, lisaks on ta Euroopa Mängude võitja ja kahekordne juunioride maailmameister.

* * *
Rasmus Mägi tegi 400 m tõkkejooksus ära, mida temalt oodati. Isegi pisut rohkem – edasipääs tuli loodetust kindlamalt. Päris palju soosikuid eesotsas keenialasest maailmameistri Nicholas Betti ja ameeriklase Michael Tinsleyga langes välja. Ka 2014. aasta Euroopa meister Kariem Hussein (Šveits) ja poolakas Patryk Dobek, kes sel hooajal on Mägit edestanud, vaatavad tänast poolfinaali pealt. Seega on meie mees vormi tunduvalt paremini ajastanud!

Poolfinaal, kuhu Mägi loosi tahtel sattus, tundub koosseisu poolest tugevaim, ent seda on raske hinnata, sest Rios on mõned päris tundmatud rivaalid jooksnud hästi ja mõned soosikud halvasti. Kuigi Mägi saavutas eeljooksus 48,55ga neljanda aja, on karta, et poolfinaalis sellest ei piisa. Pakun, et edasipääsuks on vaja joosta 48,3 ehk Eesti rekordist kiiremini. Pöidlad pihku!

Jaak-Heinrich Jagor jäi oma jooksu kolmandast kohast sajandiku kaugusele. Šanss oli suurepärane, sest Jagori jooks osutus nõrgimaks. Kuid 50 sekundi piiri alistamine ja Husseini edestamine oli vähemalt positiivne märk.

* * *
Täna alustavad odaviskaja Liina Laasma ja kaugushüppaja Ksenija Balta, kui Eestis algab neljas öötund. Mõlemad sattusid loosi tahtel B-gruppi, kuid Balta puhul pole see tähtis, sest mõlemad grupid hüppavad ühel ajal erinevatesse kastidesse. Kuid Laasmal on kerge eelis, sest võistluse alates ta teab esimese grupi tulemusi. Kvalifikatsiooninormid on kõrged: kaugushüppes 6.75 ja odaviskes 63.00, kuid tavapäraselt piisab ka vähemast.

Laasma püstitas tänavu hooaja algul Eesti rekordi 63.65, kuid hiljem pole sarnast hoogu säilitanud. Balta on hüpanud stabiilselt 6.60-6.70 kanti. Valem on lihtne: kui Eesti sportlased teevad oma tulemuse ära, peaksid nad saama lõppvõistlusele. Igatahes tuleb põnev õhtu. Võib juhtuda, et Mägi jooks ja Balta katse toimuvad ühel ajal ning Laasma alustab kohe seejärel on avakatset.

Rio teleülekannete kava:
10.50 maadlus @ Viasat Sport Baltic
12.50 tõstmine, mehed @ Viasat Sport Baltic
14.55 kanuu sprint OTSE @ Viasat Sport Baltic
15.20 kergejõustik OTSE @ TV3
15.55 trekisõit OTSE @ Viasat Sport Baltic
17.25 maadlus OTSE @ Viasat Sport Baltic
19.00 meeste rannavõrkpalli veerandfinaal @ Viasat Sport Baltic
19.55 võimlemise finaalid OTSE @ Viasat Sport Baltic
22.00 trekisõit OTSE @ Viasat Sport Baltic
01.05 tõstmine, mehed OTSE @ Viasat Sport Baltic
02.10 kergejõustik OTSE @ TV3
03.00 kergejõustik OTSE @ Viasat Sport Baltic
04.50 rannavõrkpalli poolfinaal OTSE @ Viasat Sport Baltic