Tõstmine on meile olümpiaspordis mitut puhku paraadala olnud.

Antverpenis 1920 tuli Alfred Neuland üldse esimese eestlasena olümpiavõitjaks. Samas sai mõni tund varem hõbeda Alfred Schmidt (hiljem Ain Sillak).

Pariisis 1924 kuulus Neulandile hõbe, Jaan Kikkas ja Harald Tammer teenisid pronksi.

Amsterdamis 1928 vääris Arnold Luhaäär hõbedat, Berliinis 1936 lisas sellele pronksi.

Teises laines, kui olümpiale oli oluliselt raskem pääseda, võitis Jaan Talts Mexicos 1968 hõbeda ja Münchenis 1972 täieliku suveräänina kulla.

* * *

Eelmise aasta MM-i Houstonis lõpetas Seim algselt pronksiga. Siis võeti Venemaa koloss Aleksei Lovtšev dopingupõrumise järel maha ja Seim tõusis astme jagu. Seimi ette jäänud Laša Talahhadze pärast ei maksa muretseda – tema enda kaheaastane dopingukaristus oli just lõppenud ning NSV Liidu hümni kuulamine Gruusia oma asemele sobis võidu tähistamiseks karistuseks kenasti.

* * *

Aga Mart Seim nimetati lisatunnustusena ja teenitult Eesti 2015. aasta parimaks sportlaseks.

* * *

Maailmaliidu tabelit juhib Londonis 2012 valitsenud iraanlane Behdad Salimikordasiabi rebimise ja tõukamise summa 465 kiloga, tulemus tuleb sügisest 2014. Aprillis Norras Euroopa meistriks tulnud Talahhadze kaotab kahe kiloga, venelane Ruslan Albegov kolmega.

Teised on kaugel. EM-pronks, kah dopingukaristust kandnud Gor Minasjan (Armeenia) on tõstnud 442, egiptlane Mohamed Ehsan Attia Massoud 441 ja tõukamises ülitugev, pärast Lovtševi kõrvaldamist väikese kulla vääriliseks osutunud Seim 438 kilo.

Norra EM-i eel kerge haigusega jahmerdanud 150-kilone Seim tuli Førdest ometi pronksiga, mille riputas talle kaela olümpiavõitja Jaan Talts isiklikult.

Emotsioon missugune!

* * *

Nii on Seim praegu tegijate seas kuues, aga selja taha – olgu seal kui tihe tahes, ei saa medaliambitsioonidega mees enam vaadata.

Ennustada, kuidas läheb, ka ei saa. Lovtšev nõuab kohtuprotsessi. Iraagi ässad, füüsiliselt ülivõimsad, taastuvad rasketest põlvevigastustest. Albegov, viimastest suurvõistlustest teadmata põhjustel loobunu, ei tea, kas dopingust puretud Venemaale lisasanktsioone jagatakse. Talahhadze ja Minasjan ehk enam ämbrisse astu – aga mine tea.

Treenerist isa Alar Seim ütleb, et poja vormi lõplik timmimine on alanud. “Praegu on näitajad Houstoni MM-i eelsetele sarnased, aga siis läks Mart võistlema nats langevalt vormilt. Nüüd püüame tõusvas joones liikuda. Ta tuleb Riosse 13. augustil, kolm päeva enne võistlust. Senise põhjal on see optimaalne. Praegu on kõik hästi, timmime. Eelmisel nädalal rebis Mart 180 kilo.”

* * *

On pakutud, et tõstmises võiks dopingukontrolli üldse kuradile saata – las jamavad omapäi.

Alar Seim leiab: “See oleks nagu liiklusreeglitest loobumine. Noored mehed ei mõtle alati tulevikule ja keemiaained on võimsad. Surmateateid hakkaks tulema.”

Ta jätkab: “Olen kuulnud, et Rahvusvaheline Olümpiakomitee on ähvardanud: kui alaliit korda majja ei saa, siis võtame ala paariks korraks olümpiakavast maha. Aga, jah, see on esiti kuulujutt. Meie asi on edasi minna, areneda sünnipäraste eelduste pealt puhtalt ja kindlalt. Mardi dopinguga põrumine on välistatud!”

* * *

Jaan Talts juunior, olümpiasangari Jaan Taltsi poeg, valiti Euroopa Tõsteliidu asepresidendiks. Ta kuulub Seimide olümpiatiimi ja sõidab Riosse ühes lennukis Mardiga. Ta toetab muidugi ihust ja hingest Marti, aga loodab alaliidu aatemehena, et ala ka puhastuks.