* * *
Carioca Arenal toimub 37 naise epeeturniir. Eesti kolmikust on Irina Embrich maailmatabelis 10., Erika Kirpu 19. ja Julia Beljajeva 44. kohal. Tabel selleks, aga kõigil on suurte medalite hankimise kogemus. Individuaalses MM-lahingus on Embrich saanud 2006 hõbeda ja 2007 pronksi, Beljajeva 2013 kulla, Kirpu 2014 pronksi. Olümpial on nad debütandid, aga usutavasti tegijad.

Avaringis meie sportlased ei vehkle, teiseks ringiks ehk 1/16-finaaliks sai nimekaima vastase Beljajeva – ungarlanna Emese Szasz (tabeli 7.) on toonud MM-ilt hõbeda (2010) ja kaks pronksi (2006, 2013). Embrich kohtub Ksenija Panteljejevaga (Ukraina, 40.) ja Kirpu Katherine Holmesiga (USA, 25.).

Tabelit juhib hiinlanna Anqi Xu, maailmameistrina läheb areenile itaallanna Rossella Fiamingo.
* * *
Jalgratturite umbes 240 km pikkuses grupisõidus stardivad Tanel Kangert ja Rein Taaramäe. On arvatud, et raske ja vaheldusrikas rada võib meie meestele sobida ja kõrge koha ründamine pole võimatu. Vändra mehed on saanud tänavu häid võite ning arutlenud, et ehk annab olümpial püsti panna koostöö, milles üks end ohverdab ja teine suure grupi eest putku pääseb.

Selge, et juhus, õnn ja konkreetse võistluse kulg määravad rattamaailmas palju. Kaht olümpiakulda ei ole grupisõidus võitnud ükski rattur ja Rio võimuses pole seda seisu muuta. Viimasel kaheksal aastal ei ole keegi isegi teist MM-kulda kaela saanud ja selle aja olümpiavõitjad pole maailmameistriks tulnudki!

Et kedagi nimetada, tuuakse eraldi välja äsja kolmandat korda Tour de France’i võitnud Chris Froome, Nairobis sündinud ja 2008. aastani Keeniat esindanud Briti rattur. Valitsev maailmameister Peter Sagan (Slovakkia) aga otsustas startida hoopis maastikusõidus.
* * *
Sõuderegati avapäeval peab eelvõistluse Eesti paarisneljane, milles aere sikutavad Andrei Jämsä, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo. Endrekson (37) ja Jämsä (34) sõuavad olümpial neljandat, Raja (33) ja Taimsoo (29) kolmandat korda. MM- ja EM-medaleid on võitnud kõik, olümpiamedal on olemas Endreksonil. Eelmisel olümpial saadi neljakesi 4. koht, tänavu mais tuldi selle satsiga teistkordselt Euroopa meistriteks. Treener Matti Killing on vana olümpiahunt, debüteeris juba 1992 ja olnuks kohal veel palju varem, kui Eesti okupeeritud polnuks.

Kogemusi on palju, igatahes piisavalt, et teada: otsest suurfavoriiti Rios pole, ehkki enim nimetatakse Austraaliat. Mais tõstis Endrekson esile Venemaa, aga Sergei Fedorovtsevi dopinguloo järel lendas meie patune idanaaber teenitult üle parda ja Uus-Meremaa kutsuti asemele.

Kümme meeskonda on jagatud kahte eelsõitu. Esimeses stardivad radade järjestuses maailmameister Saksamaa, Ukraina, Eesti, viimaselt valikvõistluselt olümpiapääsme lunastanud Kanada ja Uus-Meremaa ning teises Suurbritannia, Šveits, Poola, Leedu ja Austraalia. Kummagi eelsõidu kaks paremat pääseb otse 10. augusti finaali. Ülejäänud osalevad vahepeal lohutussõidus, sealt võetakse kõrgseltskonda kaks nelikut.

Täna paistab, palju Allar Raja seljavalud Eesti ettevalmistust on seganud – mäletatavasti tuli Poznani MK-etapp isegi katkestada.
* * *
Ujumine algab ja Martin Allikvee läbib 100 m rinnuli. Edasipääsuks lootust pole.

Esimene olümpiavõitja selgub 400 m kompleksis, kus aastatabelit juhib Londonis pronksi saanud jaapanlane Kosuke Hagino 4.08,85-ga. USA suurkuju Michael Phelps, kes püstitas sel alal kaheksa maailmarekordit, jõudes 2008. aasta olümpial tänini kehtiva 4.03,84-ni, ujub Rios lühemaid maid. Muud distantsid on valinud ka teine USA kuulsus, Londonis võitnud (4.05,18) Ryan Lochte.
* * *
6. august pole Eesti spordi lähiajaloos halb päev. Just täna neli aastat tagasi rassis raskekaalumaadleja Heiki Nabi end Londonis olümpiahõbedale.

Rio teleülekannete kava Viasat Sport Balticus:
15.15 maantee grupisõit meestele OTSE @ Viasat Sport Baltic
16.15 naiste vehklemine, epee OTSE @ Viasat Sport Baltic
17.00 naiste sõudmine @ Viasat Sport Baltic
17.40 meeste sõudmine @ Viasat Sport Baltic
18.30 naiste vehklemine, epee @ Viasat Sport Baltic
20.40 ujumine OTSE @ Viasat Sport Baltic
21.00 maantee grupisõit meestele OTSE @ Viasat Sport Baltic
22.10 naiste vehklemine, epee OTSE @ Viasat Sport Baltic
00.50 meeste korvpall Hiina - USA OTSE @ Viasat Sport Baltic
02.50 meeste rannavõrkpall Poola-Saksamaa OTSE @ Viasat Sport Baltic
03.55 ujumine OTSE @ Viasat Sport Baltic
05.55 meeste rannavõrkpall USA - Austraalia OTSE @ Viasat Sport Baltic