2.03.05-ga juhib keenialane Eliud Kipchoge. Esimese 50 hulgas on 47 pärisaafriklast: 31 keenialast, 14 etiooplast, ugandalane ja eritrealane. Türgit esindab Kaan Kigen Özbilen, kes eelmise aastani oli keenialane Mike Kiprono Kigen. Šveitsil on väljas tänavune Euroopa poolmaratonimeister, Eritreas sündinud Tadesse Abraham. Ning täpselt 50. kohalt leiame jaapanlase Yuki Kawauchi!

Meil on tore teada, et Rio kaunitel teedel annavad oma parimat ka pärnakas Roman Fosti ja tartlane Tiidrek Nurme. Edu neile raskeks katsumuseks!

* * *

Palju saavad täna teleruumi pallimängud, lausa kahju, et tuleb osa paratamatult vaatamata jätta.

Brasiillastel oli eile lihtne valida: Maracanal mängiti jalgpallifinaal ja koos sakslastega tuli platsile kodumeeskond. Viimasel ajal ülivalusaid kaotusi kogenud kohvimaa pojad said kapten Neymari juhtimisel leevendust. Mitte et Brasiilia olümpialoo esimest vutikulda võiks MM-tiitliga võrrelda, aga tähtis ju ikka. Ja kui vahva oli võidustsenaarium! Brasiillased olid rahul ja Neymar nuttis võidupisaraid nagu Cristiano Ronaldo südasuvisel EM-il.

* * *

Brasiilia oli eilset päeva oodates kindla peale veel ühele suurele kullakomplektile mõelnud. Naiste võrkpalli võitsid pikakoivalised tõmmud kaunitarid ju nii Pekingis kui ka Londonis. Koduseks MM-iks valmistudes ei tehtud isegi koosseisus suuri muudatusi. Aga dramaatilises veerandfinaalis oli hiinlannadele kaotatud ja nüüd tuli jälgida, kuidas Hiina ja Serbia kullale mängisid.

Kaasmaalannade eest võivad tasuda Brasiilia mehed, kes tänases finaalis Itaaliaga mängivad. Tulemust on raske ennustada – nii heitlikult, kord hiilates ja kord põlvist nõtkudes, mängisid itaallased ameeriklaste vastu oma poolfinaali.
Rannavolles teenisid Brasiilia mehed Rios kulla ja naised hõbeda. Muide, sestpeale kui rannavolle 1996. aastal saalimängu kõrvale olümpiakavva võeti, pole Brasiilia võrkpallurid veel kordagi leppinud ühtekokku vähema kui kolme medalikomplektiga!

* * *

Võib muidugi arvata, et korvpalliliiga NBA staaride tänased medalimängud, eriti muidugi finaal USA – Serbia, ei lase paljudel täna teleka eest lahkuda. Aga eks pronksilahing Hispaania – Austraalia kubiseb samuti kuulsustest.

Esimeses poolfinaalis kohtusid – nagu Pekingi ja Londoni finaalis – USA ja Hispaania. Ning nagu nelja ja kaheksa aasta eest, ei müünud Pürenee mehed nüüdki nahka odavalt. Kui senine turniir tähendas USA korvpallirikkuritele pigem augustirõõme, siis nüüd puhkesid kiredki vahepeal lõkkele.
Teises poolfinaalis valmistasid austraallased lihtsalt pettumuse, nad ei hakanud Serbiale vastu.

Ka naiste korvpallikuld läks USA-le, kuuendat korda järjest.

* * *

Eeloleval ööl toimub lõpupidu. Jalgpallikuningas Pele, kellel olümpiatuli tervislikel põhjustel süütamata jäi, ei pääse armastatud Maracanale nüüdki.
Eesti lippu kannab Mart Seim.

* * *

Ärgem unustagem, et 7.-18. septembrini toimuvad Rio de Janeiros paraolümpiamängud! Meie lootuste suurpäev on 10. september, kui kehalise puudega (klass S 10) mehed ujuvad 100 m selili. Varem kolmel paraolümpial osalenud, seejuures Pekingis 2008 pronksi teeninud Kardo Ploomipuu on tulnud Euroopa meistriks, võitnud MM-hõbeda, püstitanud maailma- ja Euroopa rekordeid.

Eestit esindavad ka ujujad Brenda Tilk ja Elisabeth Egel, kuulitõukaja Sirly Tiik ja kettaheitja Egert Jõesaar. Mis Venemaa sportlastega tehakse, pole endiselt selge. Paraolümplaste tegevjuht Margus Hernits arvab, et Eestile võib kohti lisanduda. Näiteks jalgrattur Mari-Liis Juul on praegu joone all esimene varu.

Rio teleülekannete kava
11.00 poks @ Viasat Sport Baltic
11.55 kergejõustik @ TV3
14.40 poks @ Viasat Sport Baltic
15.20 kergejõustik OTSE @ Viasat Sport Baltic
15.30 kergejõustik OTSE @ TV3
18.15 meeste käsipalli pronksimäng OTSE @ Viasat Sport Baltic
19.30 võrkpalli finaal OTSE @ Viasat Sport Baltic
21.35 meeste korvpalli finaal OTSE @ Viasat Sport Baltic
00.05 poks @ Viasat Sport Baltic
01.15 Rio 2016 lõputseremoonia eel OTSE @ Viasat Sport Baltic
02.00 Rio 2016 lõputseremoonia tipphetked OTSE @ Viasat Sport Baltic
04.20 meeste käsipalli finaal @ Viasat Sport Baltic