Mäletate, just 100 m rinnuliujumises “arenguhüppas” nelja aasta eest Londonis leedulanna Ruta Meilutyte! Viies isiklikku marki eelujumises (1.05,56) edasi sekunditega, püstitas Meilutyte poolfinaalis Euroopa rekordi 1.05,21. Ta tõrjus finaalis kogenud ameeriklanna Rebecca Soni rünnaku ja võitis 1.05,47-ga. Otsustavat lahingut toetas tribüünilt Leedu president Dalia Grybauskaite.

Romanjuki imeteole lootes oleme raskes seisus. Nimelt sai Meilutyte mõni kuu enne olümpiatriumfi 15-aastaseks, Romanjuk aga saab 15. augustil 20 täis. Ta on, muide, ainuke Eesti koondislane, kes Rio ajal sünnipäeva peab. Palju õnne!

Meilutyte pürib täna jälle medali poole. Maailma aastatabelit juhib ameeriklanna Lilly King koduste valikvõistluste 1.05,20-ga. Järgneb venelanna Julia Jefimova, mitut sorti kulda ja karda kogunud venelanna, kes vahepeal dopingukaristust kandis ja nüüd viimasel hetkel starti lubatuna ägedalt juubeldas. Tänavu Euroopa meistriks tulnud Meilutyte on 1.05,82-ga kolmas.

* * *
Täna peetakse Rios lahing, mille võitja täpne ennustamine kõige vähem sisse toob – vibu naiskonnavõistlus. Sellise nimega tuli ala olümpiakavva Soulis 1988. Võistluse formaat on ajas muutunud, aga võitnud on kõik seitse korda Lõuna-Korea. Individuaalselt pole Koreal nii hästi läinud, selle ajavahemiku seitsmest kullast on tulnud üks loovutada.

Üldse on korealased ajast, mil vibulaskmises mängitakse välja neli medalikomplekti, jõudnud neli korda täistabamuse lähedusse ehk kolme võiduni. Enamat on takistanud meeste altminek. Nüüd püstitas härra Woo Jin Kim üleeilsel eelvõistlusel 700 silmaga maailmarekordi, saates 70 meetrilt 52 noolt kümnesse ja ülejäänud 20 üheksasse. Korealannad hõivasid eelringide põhjal kolm kõrgemat asetust. Eile võitis Lõuna-Korea meeskonnavõistluse. Ons aeg täiseduks küps?

* * *

Peoperemeeste pilgud püsivad vutiturniiril. Seal kohtub kolm olümpiahõbedat ja kaks -pronksi kogunud, kuid seni kullata Brasiilia A-alagrupis Iraagiga. Turniirivõitu ihkava tiimi kapten on 24-aastane FC Barcelona staar Neymar.

Kaks suve tagasi kaotas Brasiilia koduse MM-i poolfinaalis Saksamaale 1:7 ja pronksimängus Hollandile 0:3. Seda põrguhäbi olümpiatriumf maha ei peseks, sest turniir on valdavalt kuni 23-aastaste vutimeeste pärusmaa – vanemaid võib tiimis ollla vaid kolm. Kuid kerget leevendust kullad ehk tooks. Esialgu, tõsi, ei paista kulda kuidagi, sest juba enne olümpia avapidu peetud kohtumises ei suutnud brasiillased Lõuna-Aafrika Vabariiki alistada – 0:0. Sama tulemusega lõppes Taani ja Iraagi mäng.

Brasiilia ja Iraak kohtuvad pealinnas Brasilias omaaegse vutistaari Garrincha nimelisel 78 000 pealtvaatajakohaga staadionil. Too Garrincha tuli 1958. aastal koos noore Pelega maailmameistriks. Neli aastat hiljem sai Pele MM-il vigastada ja just Garrincha oli mees, kes Brasiilia ikkagi kullani juhtis. Ta teenis nii turniiri parima mängija Kuldpalli kui ka edukaima väravaküti Kuldse Jalgpallisaapa. Viimaseid mängija-aastaid segas viinaviga, mis hilisemast elust õuduse tegi. Garrincha toodi aeg-ajalt teadvusele haiglas, ta tegi vindisena autoavariisid, millest ühte jättis elu ta ämm. Ometi ei pööranud andunud fännid ebajumalale selga. Kui Garrincha 49-aastaselt maisega hüvasti jättis, osalesid ärasaatmisel miljonid. Ning nüüd tuleb mantlipärijail Estadio Nacional Mane Garrinchal Brasiilia kiiva kiskuv vutikäru kraavist teele tagasi aidata.

* * *

Suurt huvi pakuvad võrkpalliturniirid. 1996-2012 on Brasiilia kogunud naiste ja meeste saali- ja rannavõrkpallis viis kulda, kaheksa hõbedat ja viis pronksi!

Tänane korvpalliõhtu toob meieni Brasiilia ja Leedu meeste korvilahingu, just sellega alustab B-grupp. Kummalgi on seni kolm olümpiapronksi, mõlemad tahavad midagi kirkamat. Meie oleme küllap Leedu poolt!

Rio teleülekannete kava
14.25 sõudmine OTSE @ Viasat Sport Baltic
14.55 lauatennis OTSE @ Viasat Sport Baltic
14.55 naiste vibulaskmine OTSE @ Viasati Rio lisakanal OS1
16.00 naiste rannavõrkpall Brasiilia-Venemaa OTSE @ Viasat Sport Baltic
16.55 naiste rannavõrkpall Poola - USA OTSE @ Viasat Sport Baltic
18.30 poks @ Viasat Sport Baltic
19.59 naiste ujumine @ Viasat Sport Baltic
20.17 meeste korvpall Brasiilia - Leedu OTSE @ Viasat Sport Baltic
22.00 naiste tõstmine @ Viasat Sport Baltic
23.00 meeste vehklemine, florett OTSE @ Viasat Sport Baltic
00.50 meeste korvpall Horvaatia – Hispaania OTSE @ Viasat Sport Baltic
02.45 naiste võimlemise kvalifikatsioon OTSE @ Viasat Sport Baltic
03.55 ujumine OTSE @ Viasat Sport Baltic
05.55 meeste rannavõrkpall Läti - Kanada OTSE @ Viasat Sport Baltic

Rio olümpiamängude kuute lisakanalit näeb Viasati satelliit-tv ja Telia Viasati spordikanalite teemapaketi vahendusel.