“Arstid on küll gripijuhtumeid kirja pannud, kuid laboriandmed seda ei kinnita,” ütles tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Agnes Jürgens reedel BNS-ile.

Eelmisel nädalal panid arstid kirja 22 gripijuhtumit, neist 14 Tallinnas. Tervisekaitseinspektsiooni viroloogia kesklabor ja Tartu ülikooli kliinikumi viroloogialabor uurisid 64 juhtu, kuid ei avastanud grippi. Küll aga oli paragrippi, adenoviirust ja RS-viirust.

Üldse registreeriti eelmisel nädalal Eestis 5834 ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestunud inimest, see on selle talve suurima haigestunute arvuga nädal. Nädal varem pandi kirja 4903 juhtumit. Tallinnas olid need arvud vastavalt 1018 ja 717.

Küll aga on grippi meie naabrite juures. Venemaa ametlikel andmetel on haigestumine ülemiste hingamisteede nakkustesse ja grippi võtnud epideemia mõõtmed 11 piirkonnas, sealhulgas Moskva linnas ja oblastis, Peterburis, Leningradi oblastis ja Karjalas.

Soomes registreeriti eelmisel nädalal laborite andmeil 108 A-gripi juhtumit.

Euroopa Liidu nakkushaiguste seirevõrgustiku andmetel on grippi haigestumine suurenenud Iirimaal, Suurbritannias, Norras, Portugalis, Šotimaal, Hispaanias, Prantsusmaal ja teisteski Euroopa riikides, ka Lätis. Gripivaba pole ka Ameerika ning Aasia, sealhulgas Hongkong, Hiina, Taiwan ja Korea.

Eriti ohtlikuks peetakse A-struktuuriga gripiviirust Fujian, mis Soome ajakirjanduse andmeil on põhjustanud surmajuhtumeid laste seas Norras, USA-s, Kanadas ja Suurbritannias. Ka Soomes suri kolmapäeval koolilaps, kuid arstid ei julge veel öelda, kas selle põhjustas Fujian või mengikokk, kirjutas ajaleht Ilta-Sanomat.