Soovitused kehtivad nii Prantsusmaa, Itaalia kui Hispaania velotuuride kohta.

1. Ära ahnitse ehk tee valikuid. Kuna tuur kestab nädalaid, siis tee põhjalikku kodutööd ja vali välja kindlad etapid, mida soovid vaatama minna.

2. Mõistlik on valida välja erinevat tüüpi etapid - lauge ehk sprindifinišiga etapp, mägine ja eraldistardi etapp. Esimesel näeb gruppi mööda tuiskamas, teine pakub rohkem sõitjate jälgimisvõimalust, kolmas võimalust iga sõitjat eraldi jälgida. Detailsed kavad raja profiilide, ajakava ning infoga finišitänava kohta leiab www.steephill.tv.

3. Pea meeles, et autoga treppi ei saa. Teed on suletud juba mitu tundi varem, kui proffide tuur linnast või külast läbi sõidab. Seega autoga liiklemist tasuks võimalusel vältida, kui ei soovi ummikutes istuda. Parim viis ringi liikumiseks on jalgsi või rattaga. Aga ka selleks tuleb aega varuda.

4. Tutvu enne etapi vaatama minekut kindlasti raja profiiliga. Pealtvaatajana autoga 50-60 km mägedesse raja äärde liikumist, kus keskmine liikumiskiirus võib olla 30 km/h, võtab oluliselt rohkem aega kui laugel teel.

5. Hea koht tuuri vaatamiseks on finiš, kus näeb päeva lõpuheitlust, ning mäeetapil tõusunurgad. Finišis tuuri vaadates tuleb arvestada kindlasti aga sellega, et seal on publiku jaoks piiratud suurusega ala. Enamus alast on kaetud VIP-tribüünidega. Parima ülevaate sõidust annavad seega rajaäärsed ekraanid ja teleekraan. Melust saab ka nende vahendusel osa - kirglikest rattahuvilistest, mööda tuhisevatest proffidest ning jagatavast nännist.

6. Ole piisavalt nahaalne, kui tahad midagi raja ääres näha. Kui ise ei ole nahaalne, siis on teised, kes trügivad raja ääres sinust ette. See võib ehk esmapilgul endale ka ebameeldiv tunduda, aga elementaarne viisakus tuleb seal raja ääres tahaplaanile jätte ja endale teed teha, kui on soovi midagi näha.

7. Võimalusel käi tuuri vaatama minnes ka rattaga sõitmas. Tunde varem sõita samal rajal, kus proffid hiljem sõidavad, on hoopis teine tunne. Oskad näiteks aimata, kui raske võib olla 15% tõusunurgaga mäest üles rassida. Kasuta seega etapi marsruuti enne tuuripäeva algust enda kasuks ära, saad hoopis teistsuguse elamuse.

8. Leia aega piirkonnas, kust tuur läbi läheb, ringi vaadata. Tuur kulgeb läbi looduskauniste piirkondade ja põnevate külakeste.

9. Arvesta ilmaga. Laugeid etappe jälgides võib päikeselisel päeval väga kuum olla, mägedes aga tunduvalt külmem. Lisaks muutub ilm mägedes kiiresti ja vihmavalin (või ka lumi) võib olla üllatuseks. Kihiline riietus aitab kõige paremini sooja hoida, eriti hoolikalt vali aga jalanõusid, millega tuurimelus ringi liikuda.

10. Lastega koos tuuri vaatama minnes võiksid laste riietel olla vanemate kontaktidega kleebised - see hõlbustab lapse eksimise korral tema vanemate kiiret leidmist.

TASUB TEADA
Giro d’Estonia ratturid sõidavad kolme nädalaga enam kui 3000 kilomeetrit. 29. maiks on läbi sõidetud kaheksast riigist ning selja taga enam kui 2850 kilomeetrit ning ligi 26 500 tõusumeetrit.
Retke kohta saad pikemalt lugeda aadressilt www.facebook.com/giro2015. Ratturite marsruuti kolmenädalasel sõidul Krakowist Milanosse saab jälgida https://www.navirec.com/flash/mobile/#giro:giro123