Rio mängude meeste 100 meetri jooksu finaal kujunes eelmisest kahest olümpiast põnevamaks - Usain Bolt sai küll kehva stardi, kuid suutis distantsi jooksul end esimeseks lipata ning oma peakonkurendi, ameeriklase Justin Gatlini alistada. Juba enne finišijoont tagus jamaikalane endale võidukalt vastu rinda.

Kuigi võiduaeg polnud just kõige säravam - "vaid" 9,81 -, siis piisas sellest, et kolmandat olümpiat järjest 100 meetri kuldmedal enda kaela saada. Gatlin sai 9,89-ga hõbeda, uueks isiklikuks rekordiks 9,91 jooksnud kanadalane Andre De Grasse pronksi. Esikolmik oli seega täpipealt samasugune kui eelmisel suvel Pekingis toimunud MMil. Yohan Blake'i jäi medalist lahutama kaks sajandikku.

"Olen väga-väga õnnelik, aga tahtsin kiiremini joosta. Nii lühikese taastumisajaga oli see aga raske," viitas Bolt tõsiasjale, et 100 meetri poolfinaalide ja finaali vahel oli tavapärase mitme tunni asemel vaid vähem kui poolteist. Poolfinaalis sai suurepärase stardi teinud Bolt mängeldes ajaks 9,86, mis lubas finaalis oodata oluliselt paremat aega.

Bolti suureks eesmärgiks on Rios taaskord võita lisaks 100 meetrile ka 200 meetri jooks ning 4x100 meetri teatejooks - "kuldse kolmiku" võitis ta nii 2008. aastal Pekingis kui ka neli aastat tagasi Londonis. "See oli olümpiaks hea start. Kahtlejaid on olnud alati. Aga ma olen paremas vormis kui mullu. Püsige lainel. Kaks on veel minna. Keegi ütles, et võin saada surematuks. Kaks medalit veel minna ja olengi surematu."

Seitsmekordse olümpiavõitja sõnul šokeeris teda tõsiasi, et publik vilistas välja tema suure konkurendi Justin Gatlini, kes on varem olnud pahuksis dopinguga. "Olin üllatunud. See on esimene kord, kui näen, et keegi staadionile tulles välja vilistatakse."

Bolt kirjutas enda nime tänase võiduga rasvaste tähtedega ajalooraamatusse. Mitte keegi pole kunagi varem võitnud 100 meetri jooksu kolmel järjestikusel olümpial. Kahel on triumfeerinud ameeriklane Carl Lewis - 1984 ja 1988.

Gatlinil tuli seevastu alla neelata kaks mõru pilli - järjekordne kaotus ja rahva negatiivne reaktsioon. "Nad olid erutatud, saan sellest aru. Siin oli palju Bolti ja Jamaica fänne, kuid nad ei tunne mind, nad ei tea, kui palju ma olen tööd teinud," rääkis Gatlin, kelle väljavilistamise kutsusid esile tema mineviku dopingupatud.