Esimeses geimis haarasid prantslased juba varakult 4-5-punktilise juhtseisu ja seda edu hoiti ka lõpuni. Ülejäänud mäng kujunes aga tõeliselt põnevas punkt-punkti heitluses.

Teises geimis oli valitsev Euroopa liiga tšempion Sloveenia pidevalt paari punktiga ees, kuid pärast kolmandat tehnilist vaheaega tõmbas Prantsusmaa end järgi. Sloveenial oli kasutada veel kolm geimpalli, kuid tänavu Maailmaliiga võitjaks kroonitud Prantsusmaa suutis need kõik ära päästa ja lõpuks võeti teisest geimist raske 29:27 võit.

Kolmandas ja otsustavas geimis asusid prantslased taas varakult ette, aga sloveenid ei andnud alla ja Andrea Giani mitme time outiga suudeti end mängus hoida.

N'Gapeth lõpetab finaali stiilse punktiga

Ajaloolise esimese EM-kulla lävele tõusnud Prantsusmaal oli kasutada ka viis matšpalli, aga alati tuli otsustava punkti ette kas Sloveenia suurepärane tegutsemine või prantslaste serviviga. Seisult 28:27 võttis asjad enda peale Earvin N'Gapeth, kes stiilse selja tagant sooritatud löögiga palli punktiks lõi ja 29:27 geimivõiduga kulla Prantsusmaa manu tõi!

Prantslaste poolelt näitas suurepärast minekut Antonin Rouzier, kes mängu lõpuks 21 punkti enda nimele sai. Otsustava punkti teeninud N'Gapethi arvele jäi lõpuks 15 silma. Sloveenia poolelt olid 14 punktiga parimad Mitja Gasparini ja Tine Urnaut.

Mõlemad koondised kirjutasid tänasega enda ajaloos uue peatüki - kui enne tänavust turniiri oli sloveenide parim koht EM-ilt üheksas, siis äsja teeniti enda kaela väärt hõbemedal. Eesti alagrupikaaslane Prantsusmaa oli seni leppinud nelja hõbeda (1948, 1987, 2003, 2009) ja kahe pronksiga (1951, 1985).

N'Gapethi kulla kindlustanud löök:

Enne mängu:

Eilses esimeses poolfinaalis alistas Sloveenia üllatuslikult Itaalia 3:1 (13, -23, 20, 20).

Tine Urnaut tõi võitjatele 24 punkti, tema kasutegur oli seejuures suisa +14. Mitja Gasparini lisas 18 (+10) ja Klemen Cebulj 16 (+11) punkti. Itaalia resultatiivsemad olid Ivan Zaitsev ja Osmany Juantorena 15 punktiga (+9 ja +10).

Teises poolfinaalis tuli Prantsusmaa Bulgaaria vastu välja 0:2 kaotusseisust ja võitis 3:2 (-18, -22, 24, 21, 12).

Kullamängu käiguga hoidis Delfi ka lugejaid tekstiblogi kaudu kursis.