Kui Soome liider Olli-Pekka Ojansivu teise geimi lõpetuseks palli maha lõi, ei vaadanud ta kohtuniku poolegi, vaid marssis enesekindlalt riietusruumi. Ta arvas, et mäng on tehtud. Päris nii see siiski ei olnud…

Venno oli kahvatu, Teppan tõi uue hingamise

Eesti alustas tavapärases koosseisus: Kert Toobal, Oliver Venno, Robert Täht, Andrus Raadik, Ardo Kreek, Andri Aganits ja libero Rait Rikberg. Avageim kaotati Ergo Arenale kogunenud pea 1500 eestlase meelehärmiks 21:25. Ohtlikku planeerivat servi löönud ja suurepärast kaitsemängu demonstreerinud soomlased eksisid oluliselt vähem. Näiteks tegid nemad ühe servivea, meie kuus. Teist geimi juhtisid Sinilõvid 9:3 ja 16:13, kuid lubasid siis vastastel mööda spurtida. Sinna perioodi mahtus palju erinevaid vigu. Geim Soomele 25:22. Kuidagi ei saadud kinni nende diagonaalründajat Olli-Pekka Ojansivut, kes mängis Oliver Venno selgelt üle.

Kolmandat geimi alustas Soome juba väga enesekindlalt. Ehkki Eesti kapten Kert Toobal üritas teise geimi lõpus mehi platsil kokku võtta ja neid rahustada, siis oli purustustöö psühholoogia kallal tehtud. Nemad uskusid, meie esiti enam mitte eriti. Kaotusseisu jäädes katkes lõpuks peatreener Gheorghe Cretu kannatus ja ta saatis Venno asemel platsile Renee Teppani. Too tõigi veidi uut hingamist ja erksust. Visalt võidelnud Sinilõvid tulid välja kaotusseisust 22:23 ja võitsid närvilise geimi tulemusega 27:25. Soomel oli kasutada ka matšpall, kuid Teppan tegutses sel hetkel rünnakul külmavereliselt.

Neljas geim. Nüüd võis juba näha, et Ojansivu hakkas väsima. Enesekindlus oli üle kandunud Eesti poolele. Täht blokeeris üksinda Ojansivu rünnaku seisuks 14:10. Usk ja enesekindlus oli nüüd meiega, ometi hakati geimi lõpus soperdama ja lasti 19:12 eduseisust Soome ohtlikult lähedale (21:22). Geim siiski meile 25:23.

Viies geim, loterii. Või siiski mitte. Ojansivu ärkas justkui surnust ellu ja tagus taas head servi ja ründas teravalt. Soome oli otsustavas vaatuses veenvalt parem 15:9.

Serbia šokeeris 65 000 poolakat

Eesti jaoks on tänane kaotus väga halb, sest järgmised oponendid peaksid olema veel tugevamad. Laupäeval kohtutakse Serbiaga ja esmaspäeval Poolaga. Raske on sealt võite oodata. Aga võimalus säilib. Alagrupis pääseb edasi kolm paremat.

Täna õhtul šokeeris Serbia Poolat, võites rohkem kui 65 000 inimese ees peetud kohtumise Varssavi jalgpalliväljakul 3 : 0 (22, 22, 20).

A-grupi seis avavooru järel: 1. Serbia 1 võit (3 punkti), 2. Soome 1 (2), 3. Eesti 0 (1), 4. Poola 0 (0).

C-grupis seljatas Venemaa veenvalt 3:0 Bulgaaria ja Sloveenia sai sama skooriga jagu Hispaaniast.

ENNE MÄNGU

Nii Eesti kui ka Soome jaoks eluliselt oluline tänane kohtumine võita. A-alagruppi kuuluvad peale meie veel turniiri soosikute hulka kuuluvad serblased ja poolakad, seega tänane kaotaja suure tõenäosusega play-off'i ei pääse. Edasi saavad kolm paremat, kusjuures grupi võitja pääseb otse veerandfinaali.

Sinilõvide fänne on EMile oodata ligemale 1500. Paar tundi enne kohtumise algust toimub rongkäik Eesti fännide staabist ERGO Arenale. Soomlasi peaks tulema saali umbes 4000.

Ajalooliselt on soomlased olnud Eestist üle. Taasiseseisvumise järel on nad 31 matšist võitnud 25, viimati maitsesid kaotusekibedust aastal 2005 Rakveres. Samas on Eesti koondis läinud viimastel aastatel mänguliselt kõvasti edasi ja võiduvõimalused peaksid olema 50-50.

Fännina on kohal ka Eesti võrkpallikoondise endine peatreener Avo Keel, kellest pakatas optimismi. Ta usub, et Eesti on isegi kerge soosik, nii 55-45. "Ma ei tea, kas see tekitab kelleski suuri lootusi, aga selline on minu arvamus," kostis Keel. Ta tõi enda ajastuga võrreldes välja ühe suure erinevuse: "Minu käsutuses sellist meest nagu Robert Täht ei olnud."

Jälgi Gdanskis toimuvat spordipidu Delfi otseblogi vahendusel!