Võistlus kestab 24 tundi, mille hulka kuulub kohustuslik väliööbimine etteantud laagriplatsil. Võistlustrassi ja liikumise tempo valivad võistlejad ise.

Võistluse start avatakse 4. augusti hommikul kell 10 Salmistu rannas ja suletakse orienteeruvalt kell 15.00. Osavõtuks saab registreerida kohapeal. Erna matka finiš on 5. augusti hommikul Kautlas.

Matkal osalejad peavad kaasa võtma telgi, magamiskoti ja vajamineva toiduvaru. Soovitav on kaasa võtta mobiiltelefon, et vajadusel abi kutsuda. Korraldajatega ühenduse võtmiseks vajalikud telefoninumbrid antakse võistluse stardis. Kaardi matka läbimiseks saab korraldajatelt.

Patrullid peavad trassil läbima kontrollpunktid, kus tuleb täita erinevaid ülesandeid, nagu laskmine, esmaabi andmine ja lõkke süütamine. Lisaks tuleb vastata Eesti ajalugu, geograafiat, riigikorda ja sõjaväge puudutavatele küsimustele.

Erna matka võitja selgub trassi läbimise aja ja kontrollpunktides täidetud ülesannete kokkuvõttes. Võitja selgub 5. augusti hommikul Erna retke baaslaagris Kautlas.

Erna matka eesmärgiks on tutvustada Eesti loodust, maastikku ja keskkonda; propageerida üritust Erna retk; näidata rahvavõistlusest osavõtjatele proffide võistlust ning propageerida tervisesporti.

Sõjalis-sportlik võistlus ERNA RETK 2000 toimub 2.- 5. augustini Kehra, Aegviidu, Kose-Uuemõisa ja Kautla piirkonnas Põhja-Eestis. Võistlusest võtab osa 29 võistkonda Eestist ja välismaalt. Erna retk on sisuliselt võistkondlik pikaajaline kaugluureülesanne, mille käigus tuleb nii päeval kui öösel orienteeruda umbes 150 ruutkilomeetri suurusel alal ja täita erinevaid ülesandeid. Tänavu pikemaks tehtud rajal tuleb 4-liikmelistel võistkondadel läbida ligi 130 kilomeetrit rasket maastiku.

Erna retke peetakse 1941. aastal Kolga lahest Nõukogude armee tagalasse paisatud legendaarse Erna dessandi mälestuseks. Grupp saabus juulis Soome laevadega Eestisse ja liikus hävitus-pataljonide haarangute eest varjudes Kautla rabadesse. Juuli lõpus hoidsid ernalased verise lahinguga hävituspataljone mitu tundi kinni, mis võimaldas metsa varjunud tsiviilelanikel haarangust väljuda ja põgeneda.