Maailma Terviseorganisatsiooni WHO kolmapäeval avaldatud maailma tervise raporti kohaselt on ülemaailmselt võimalik pikendada eeldatavat tervislikku eluiga 5-10 aasta võrra, kui valitsused ja üksikisikud koos võtavad tarvitusele kõik abinõud terviseriskide vähendamiseks kõigis piirkondades.

Raport leiab, et kümme maailmatasandil juhtivat riskifaktorit on ebaturvaline seks, kõrge vererõhk, tubakatoodete ja alkoholi tarbimine, vee kvaliteet, sanitaartingimused ja hügieen, raua defitsiit, tahkekütuste suits siseruumides, kõrge kolesterooli tase ja ülekaal, teatas ETAle WHO esindus Eestis.

Raporti järgi peab igal riigil olema võimalus vähendada terviseriske vastavalt oma spetsiifilisele vajadusele.

Kaks tõeliselt hoiatavat avastust asetsevad raportis kõrvuti, kuigi nad on erinevad. Maailma vaeseimates riikides on täna 170 miljonit alakaalulist last, kellest tõenäoliselt üle kolme miljoni sureb sellel aastal. Teisalt on maailmas üle ühe miljardi ülekaalulise täiskasvanu, ning kellest vähemalt 300 miljonit on rasvtõve diagnoosiga. Nende hulgas on pool miljonit inimest, kes surid käesoleval aastal rasvumisega seotud haigustesse.

20 juhtivat riski, mida käsitletakse WHO raportis, põhjustavad enam kui 25 miljonit surmajuhtumit aastas ja globaalselt kaks viiendikku tervislike eluaastate kaotust. Põhilised riskid, mida raport käsitleb, on süüdi olulises tervelt elatud aastate tõenäosuse vähenemises — keskmiselt viis aastat kadu arenenud riikides ja 10 aastat arenevates riikides. Hetkel on keskmine tervislik eluiga näiteks Kanadas 69,9 aastat ja Kuubal 66,6 aastat.