Hetkel, mil Joe Paveski kolmandal perioodil ameeriklased 2:1 juhtima viis, oli tunda, kuidas venelaste süda saapasäärde kukkus. Järgnes vaikus. Sosinad.

Ameeriklaste poolehoidjad kaua närvilist olustikku nautida siiski ei saanud, sest juba kolm minutit hiljem tõi Pavel Datsjuk tabloole viiginumbrid. See rõõmuhüüe, mis Fjodor Tjutini täpse tabamuse järel viis minutit hiljem venelased üle ujutas, kajas üle terve Venemaa.

Kuid rõõm oli üürike, sest kohtunikud tühistasid värava! Nimelt oli hetk enne lööki nihukunud paigast ameeriklaste värav ning olgugi, et vaid napilt, jätkus mäng 2:2 viigiseisul. Sama seis oli tablool ka pärast lisaaega.

Ameeriklaste päästeingliks tõusis 27-aastane St. Louis Blues'i ründaja T.J. Oshie, kes viskas tabas mitu otsustavat karistusviset ning kokkuvõttes ameeriklastele 6:5 võidu tõi.

Venemaa koondise peatreener Zinedula Biljaletinov tunnistas, et kohtunikud eksisid, kuid nüüd tuleb mäng unustada ja edasi minna.

Täiendatud
Kordused näitavad, et USA väravavaht Jonathan Quick lükkas värava paigast tervelt 10 sekundit enne täpset pealeviset, kuid ükski kohtunik seda ei märganud.

Venemaa mängijad, kellele on USA koondise väravavaht Jonathan Quick tuttav, on kindlad, et viimane liigutas värava paigast meelega.

Quicki Los Angeles Kingsi meeskonnakaaslase Vjatšešlav Voinovi sõnul on see väravavahi stiil.

Venemaa koondise liider Aleksandr Ovetškin oli pärast kohtumist tulivihane: "Mitte keegi ei puudutanud väravat. Ainult väravavaht puudutas väravat! Ja talle ei määratud isegi trahviminuteid!"

Mängu eel:
Sotši taliolümpial pööratakse täna kõik pilgud Bolšoi hokiareenile, kui omavahel asuvad alagrupiturniiri kõige põhimõttelisemas kohtumises vastamisi korraldajamaa Venemaa ning USA.

12 tuhande istekohaga Bolšoi jääkuppel on välja müüdud ning alates kella 16.30-st (Eesti aja järgi kell 14.30) hakatakse hingama hokirütmis.

USA ning Venemaa vastasseis hokijääl jõudis haripunkti 1980. aastal Lake Placidi taliolümpial, kui ameeriklased Nõukoduge Liidu koondise 4:3 alistasid ning sellega meie idanaabrid ala tipust hetkeks kukutasid. Kohtumist hakati kutsuma "Miracle on ice" ("Ime jääl), sest keegi ei uskunud, et võimas NL kaotada võiks.

NL oli enne Lake Placidi mänge võitnud neli järjestikust kulda ning alistasid ülejäänud maailma ka 1984., 1988. ning ühendkoondisena 1992. aasta olümpial. Ameeriklaste triumf seal vahel oli nii uskumatu, et Lake Placidi kohtumine nimetati üheks 20. sajandi suurimaks spordisündmuseks.

Ameeriklastele ongi see viimane hokivõit taliolümpial ning pärast 34-aastast pausi loodetakse Venemaa pinnal taas tippu tõusta.

Venelased pole pärast 1992. aasta olümpiakulda samuti enam tippu jõudnud ning nagu juba kohalik meedia välja hõiskas, on Sotšis kaks võimalus - kodumaa või surm!

1980. aastat ei ole unustanud ka tänased hokikuulsused. Ja kuigi ameeriklaste jaoks ei ole venelased enam müstiliste jõududega vastased võõralt mandrilt, suhtutakse kohtumisse siiski eriliselt. "Me ei vaata neid enam kui suuri ja hirmsaid venelasi, sest mängime paljudega koos ning tunneme üksteist. Aga tänases vastasseisus on siiski midagi unikaalset, midagi erilist...," tunnistas USA kapten Zach Parise.