Ameerika spetsialistid ning endised olümpiavõitjad ei suutnud mõista, kuidas sai 17-aastane Sotnikova alistada tiitlikaitsjat Yuna Kimi Lõuna-Koreast ja Carolina Kostnerit Itaaliast.

Peamiseks süüdistuseks oli, et viis kohtunike paneeli liiget olid endise NSVL liikmesriigi kodanikud. Nende hulgas ka üks kohtunik Eestist.

"ISU on tugevalt pühendunud etteastetele range ja õiglase hinnagu andmisele ning omab selleks adekvaatseid protseduure, et kindlustada korrapärase võistluse toimimine," seisab avalduses.

"Võistluse ametlikud kohtunikud loositi 13 võimaliku kohtuniku seast. Kõik võistluskohtunikud on pärit erinevatest riikidest. Naiste iluuisutamise võistlusel hindasid võistlejaid kohtunikud, kes olid pärit Kanadast, Eestist, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Itaaliast, Jaapanist, Venemaalt, Slovakkiast ja Ukrainast," selgitati avalduses. "Et ära hoida punktiliialdused, eemaldatakse igast lõpp-punktiskoorist madalaim ja kõrgeim hinne."

Ameeriklaste pahameelest hoolimata pole ISU senini mingit ametlikku protesti saanud. "ISU on kindel, et Sotši olümpiamängude kohtunikusüsteem on kõrgel tasemel ning igati ausameelne."