Kuna samal ajal käis naiste epee individuaalturniir, kus tules ka meie sportlased, näidati ETV 2-s sõudjate sõitu laupäeval videokordusena. ETV põhikanalil jooksis samal ajal aga loodusdokumentaalfilm „Brasiilia. Looduslugu (5/5): Üleujutatud mets.“ Uurisime ETV sporditoimetuse juhilt Rivo Saarnalt selle otsuse tagamaid.

Sõudjate treener Matti Killing osutas sõidu järel tõsiasjale, et nende võistlus ei olnud ETV otsepildis. Miks siis nii? Oli see hädasund või kaalutletud otsus?

Kaalutletud otsus. Sõudmise puhul oli tegemist eelsõiduga – igal juhul jätkab neljapaat võistlemist. Vehklemise puhul otsustavate matšidega, millest ainult võitja läheb edasi, kaotaja kukub välja.

Teil on ju kolm kanalit.

Ja 600 000 vaatajat nädalas, kellest mitte kõik ei ole seisukohal, et kolmes ERRi kanalis peaks näitama rohkem sporti, kui seda praegu teeme.

Mulle tundub, et ETVs ei olda seisukohal, et sport on miski, mis toimub nüüd ja kohe. Hoobilt meenuvad näited võrkpallist: EM-finaalturniiri näitasite Eesti ja Serbia play-off’i mängu ajal uudiseid ja Euroopa liiga mullune pronksimäng tuli lindilt. Mis tasemel sedasi arvatakse? Kas lihtsalt ETV juhid ei saa sellest aru, et otseülekannet ei sobi edasi lükata?

ERRis ei ole sel teemal eriarvamusi. Uudistesaated on ERRi prioriteet, mille algusaegu me muuta ei soovi. Vajadusel ja kaalukal põhjusel me saatekava muudame. Näiteks Anett Kontaveidi matš Prantsusmaa lahtistel Venus Williamsiga lähiminevikust või olümpiamedalistide vastuvõtt Raekoja platsil lähitulevikust (esialgu pole Eesti veel ühtegi medalit võitnud – M. R.). Kui sulle tundub, et ETV (juhid) ei saa aru, et otseülekannet ei sobi edasi lükata, võtame sinu seisukoha teadmiseks. Samas olukorras, kui oleksid kattunud vehklemise poolfinaal või finaal ja sõudmise vahesõit või finaal, ehk paralleelselt oleks olnud eestlaste osavõtul kaks otsustavat võistlust olümpial, oleksime muutnud saatekava ja näidanud mõlemad ülekanded otse, erinevatel kanalitel.

Miks eelistasite vehklemist sõudmisele?

Vehklemise kaheksandikfinaalid algasid ajaliselt varem. Kui sõudmine alanuks enne vehklemist, oleksime näidanud vastupidi – sõudmise otse ja vehklemise salvestatult. Kui sõudmine alanuks plaanitud ajal, oleksime näidanud nii vehklemise kui sõudmise otsepildis. Sõudmise ajakava viibis, alustasime vehklemise otseülekannetega, näitasime nii Erika Kirpu kui Irina Embrichi otsustavad matšid otse ja sõudmist poole tunnise viitega.