Kui Dukurs jäi neljandaks, siis kuldmedali võitis suurfavoriit Sungbin Yun (Lõuna-Korea), hõbemedali Nikita Tregubov (Olümpiasportlased Venemaalt) ning pronksi Dom Parsons (Suurbritannia).

Parsonsi poodiumikoht oligi suurimaks üllatuseks ja üheks probleemide aluseks. Enne olümpiat oli Parsons maailma 12. skeletonisõitja. Viimati oli ta MK-tasemel poodiumile jõudnud 2013. aastal, kuid olümpiaks tulid britid välja uue varustusega, mis tegid keskpärasest mehes medalivõitja.

Muuhulgas olid Parsonsil olümpial kasutada uued jalanõud, mis olid disainitud nii, et kõige paremini töötavad nad -8 kraadi või külmema ilma korral.

Jalanõudest enam tekitas konkurentides meelepaha aga brittide üliliibuv võistluskostüüm, mis on võrreldes konkurentide võistlusriietusega palju aerodünnamilisem. Konkurendid esitasid ka kaebusi, kuid lõpuks leiti, et kõik on korrektne ja Parsons võitiski medali.

Sarnast riiete tehnoloogiat on britid kasutanud juba kolmel eelneval suveolümpial. Suviti on uudsest tehnoloogiast kasu lõiganud jalgratturid.

Skeletonisõitjate võistlusriietuse töötas välja Inglismaa Spordiinstituut koostöös tehnoloogiafirmaga TotalSim. Tegemist salastatud tehnoloogiaga ja riietuse täpset tootmise tehnoloogiat ei ole väidetavalt teada. Siiski tunnistasid võistluse kohtunikud brittide varustuse olümpia eel reeglitepäraseks.

Nimetatud üliliibuvad kostüümid on käsitsi kokku pandud. Enne valmistamist tehakse kõikidest sportlastest 3D laserskanneering ning seejärel valmistatakse võistlusvahend polüuretaani derivaate kasutades. Lisaks on riietus osaliselt krobeline, mis aitab muuta selle tavapärasest veelgi aerodünaamilisemaks.

Pyeongchangis esimesena medalita jäänud Dukurs tõdes umbes tunnike pärast finišit, et hooaeg on tema jaoks olnud ülimalt keeruline ja närviline, kuna muudatused varustuse valdkonnas on toonud palju pingeid. Dukurs ise tõdes, et kui reeglid lubavad säärast varustust kasutada, siis ju järelikult on kõik korrektne. “Mina seda petmiseks ei pea,“ sõnas Dukurs Delfile.

Nii rahulikult ei võtnud asja aga Läti alaliidu peasekretär Zintis Ekmanis, kes leidis, et brittide varustus ei ole reeglitepärane.

“Mõned tehnilised elemendid annavad eelise ja lubavad sõita kiiremini. Ma mõistan, miks Suurbritannia sportlased seda teevad. Varustuse poolt kontrollivad inimesed peaksid sellega tegelema, kuid nad on nõrgad. Mina võitlen õigluse eest kogu aeg. Nad vihkavad juba mind. Olen nagu mesilane, kellele meeldib nõelata,“ sõnas Ekmanis Delfile.
Pyeongchang 2018 Winter Olympics