Eesti suusatajatele on Davos toonud ühe MK-etapivõidu, kui 13 aastat tagasi võitis Andrus Veerpalu oma leivanumbri ehk 15 km klassikadistantsi. Kristina Šmigun-Vähi Davosis etapivõiduni ei küündinudki, kuid ta noppis alpide kuurordis neli poodiumikohta, millest eriti märkimisväärne on viimane: 2009. aasta detsembris 10 km vabatehnikasõidus saavutatud kolmas koht märkis Šmigun-Vähile esimest poodiumikohta pärast tippsporti naasmist.

Sel nädalavahetusel peavad Eesti suusasõbrad olema tagasihoidlikumate ambitsioonidega. Poodiumikohtadest pole juttugi ning võimalikud punktikohad on ka seotud pigem sprinterite kui distantsisõitjatega.

Nädala eest Lillehammeris oli Karel Tammjärv 10 km vabatehnikadistantsil alles 66. Meie teine distantsisõitja Raido Ränkel piirdus 81. kohaga. On keeruline loota, et nädalaga suudetakse samas sõiduviisis oluline hüpe kõrgemale teha.

Northug võttis puhkuse

Probleeme on tituleeritumatelgi. Norra suusatäht Petter Northug teatas, et jätab Davosi etapi vahele, sest sattus sügisesel ettevalmistusperioodil ületreeningu võrku. Northug sõitis kodumaale puhkama ja treenima ning avaldas lootust, et on Tour de Ski alguseks võistluskarussellil tagasi.

Suusasõbrad on jõudnud juba paralleele luua 2010/2011 hooajaga, kui Northug pidas hooaja algfaasis samasuguse võistluspausi, kuid suutis kodusel Oslo MM-il lõpuks kolm kuldmedalit võita. Selge on see, et Lahti MM-il soovib 30-aastane norralane kolmeteistkümnele MM-kullale lisa.

Paf-i kihlveoportaalis on laupäevase 30 km uisudistantsi suurfavoriit teine norralane Martin Johnsrud Sundby (2.50), kes võidutses Davosis mullu ning avas tänavuse hooaja võiduarve eelmisel nädalavahetusel Lillehammeris. Samas pidi ta vabatehnikasõidus leppima alles 6. kohaga.

Lillehammeri lühikese vabatehnikasõidu võitis rootslane Calle Halfvarsson, kuid Paf-i portaal peab Davosis oluliselt suuremaks tema kaasmaalase Marcus Hellneri võimalusi. Lillehammeris Halfvarssonile vaid 0,8 sekundiga alla jäänud Hellneri võidukoefitsient on 9.00.

Kesk-Euroopas toimuvatel vabatehnikasõitudel ei saa kunagi maha kanda ka prantslast Maurice Magnificat'd (4.00), kes mullu teenis Davosis teise koha, kuid 2013. aastal õnnetus tal Šveitsis koguni triumfeerida.

Ameeriklanna kollitab norralannasid

Naiste 15 km vabatehnikasõidus on samuti üks suur nimi puudu, sest MK-sarjas neljandat kohta hoidev veteran Marit Björgen otsustas nädalaks aja maha võtta ning keskenduda järgmise nädala La Clusaz etapiks.

Norralannad on siiski sõidu veenvad favoriidid. Paf-i portaalis jagavad soosikukoormat MK-sarja liider Heidi Weng (1.25) ja teist kohta hoidev Ingvild Flugstad Östberg (5.50). Kindlasti ei tohi alahinnata ameeriklannat Jessica Digginsit (10.00), kes noppis Lillehammeri 5 km sõidus nelja norralanna ees esikoha.

25-aastane Minnesota tüdruk võitis juba 2013. aasta Faluni MM-il paarissprindi kuldmedali, kuid MK-etapivõiduni jõudis ta esmakordselt alles sel kevadel Toblachis. Lühikese ajaga on Diggins korjanud kuus MK-sarja poodiumikohta ning võit Lillehammeris annab märku sellest, et temast võib vähemalt vabatehnikadistantsidel saada norralannade suurim kollitaja.

Kuigi Šveitsis sadas looduslik lumi sel aastal juba novembris maha, on Davosi MK-etapi korraldajad olnud hädas rajategemisega. 7,5 kilomeetri pikkuse ringi asemel tuleb meeste laupäevases sõidus tiirutada 6 km-i ja naistel 5 km-i pikkusel rajal.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Pafi spordiennustuse leiad siit.