Tervisekaitseinspektsiooni statistika kohaselt registreeriti Eestis jaanuaris 11 ja veebruaris 13 borrelioosi haigestunut. Detsembris nakatus puukborrelioosi 39 ja novembris 61 inimest.

Mullu jaanuaris ja veebruaris oli borrelioosi nakatunuid vastavalt kuus ja kaks. Tavaliselt puuknakkuste levik talvekuudeks vaibub, kuna puugid muutuvad aktiivseks seitme soojakraadi juures.

Puukentsefaliiti pole tänavu diagnoositud. Möödunud detsembris registreeriti üks puukentsefaliidi juhtum. Mullu jaanuaris ja veebruaris puukentsefaliiti samuti ei täheldatud.

Kokku registreeriti eelmisel aastal 562 borrelioosi- ja 237 entsefaliidijuhtumit. Aasta varem oli borrelioosijuhtumeid 319 ja entsefaliidijuhtumeid 90.

Puukentsefaliidi vastu on võimalik end vaktsineerida kaitsesüstiga ning haiguse läbi põdenud saavad haiguse vastu immuunsuse. Borrelioosi vastu ei ole vaktsiini, borrelioosi sümptomid on nahalööve ehk paarisentimeetrise läbimõõduga punetav laik hammustuskohal, haigus võib lüüa ka närvisüsteemi ning südamesse. Borrelioosi ravitakse antibiootikumidega.