Puukentsefaliiti haigestumine näitas oktoobris 30 haigusjuhtumiga vaibumist.

Kui entsefaliiti haigestumine on viimase nelja kuu madalaim ning möödunud aastate oktoobriga võrreldes keskmine, siis oktoobris borrelioosi haigestunute arv on kuude võrdluses selle aasta kõrgeim ning kaks-kolm korda suurem ka eelmise aastate oktoobri arvudega võrreldes.

Üle 108 borrelioosijuhtumi kuus on viimaste aastate jooksul registreeritud vaid 2000. aasta juulis ja septembris.

Tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Agnes Jürgensi sõnul oleneb palju sellest, kui soojad on ilmad ja kui palju rahvas looduses liigub. Jürgens on BNS-ile öelnud, et puugi järgi ei pea isegi metsa minema, piisab pargist või suvilamurust.

Septembris registreeriti puukentsefaliiti 43 ning borrelioosi 102 juhtumit.

Kokku on tänavu kümne kuuga puukentsefaliiti haigestunud 230 ning borrelioosi 448 inimest.

Mullu haigestus terve aasta jooksul puukentsefaliiti 90 ning borrelioosi 319 inimest. Tunamullu oli nakatunuid vastavalt 215 ja 344.

Puugid muutuvad aktiivseks, kui ööpäeva keskmine temperatuur on seitse kraadi ja üle selle. Puugihooaeg kestab tavaliselt aprillist oktoobrini.

Puukentsefaliidi vastu on võimalik end vaktsineerida kaitsesüstiga, borrelioosi vastu vaktsiini ei ole. Puukentsefaliidi läbi põdenud saavad haiguse vastu immuunsuse.

Puukentsefaliidi sümptomid ilmnevad üks-kaks nädalat pärast hammustust gripitaoliste haigusnähtudena kerge palavikuga koos pea- ja lihasvaludega. Enamasti kestavad vaevused kuni nädala. Kolmandikul nakatunutest võib viirus tekitada ajukelmepõletiku, mille sümptomid on kõrge palavik, tugev peavalu, kaelakangestus, oksendamine, uimasus ja üldine halb enesetunne.

Borrelioosi sümptomid on nahalööve ehk paarisentimeetrise läbimõõduga punetav laik hammustuskohal, haigus võib lüüa ka närvisüsteemi ning südamesse. Borrelioosi ravitakse antibiootikumidega.

Puugid varitsevad saaki niisketes ja varjulistes kohtades ehk hõredates sega- ja lehtmetsades, metsaserval ja puisniitudel või lihtsalt rohu sees ning haagivad sealt ennast ohvri riiete külge. Tervisekaitse soovitab kontrollida end alati pärast sellises keskkonnas viibimist ning kanda pikka heledat riietust.

Leitud puuk tuleb kiiresti ja ettevaatlikult nahalt eemaldada putuka tagakeha pigistamata. Hammustuskoht tuleb pesta ja desinfitseerida ning haigusnähtude ja hammustuskoha punetuse ilmnedes pöörduda arsti poole.

Eestis on puukentsefaliidi ohualad põhjarannik, Pärnu ja Tartu ümbrus ning Kirde- ja Kagu-Eesti. Puuke on leitud ka linnaparkidest, näiteks Tallinnast Rocca al Mare kandist.