Leedu kohutav algus

“Selliseid asju juhtub korvpallis. Esimese kahe Llulli korvi puhul ei abistatud kaitses teineteist üldse. Võib-olla ikka lõi välja ka see leedulastel, et korve ei olnud endal kuskilt tulemas. Valanciunas jäi Gasoli vastu täielikult hätta — see lüli ei toiminund ei kaitses ega rünnakul. Kõrvalt oleks pidanud korvikesi tulema — Seibutis ja Maciulis üritasid, aga nemadki ei saanud meeskonda käima.”

“Mina vaatan seda värki alati nii, et vigadega saab ju maha võtta rünnakud. Teed vea ära, tuleb külje pealt aut. Nii võid teha kolm-neli korda järjest ilma vabaviseteta. Aga eks see atmosfäär ja kõik tegid hellaks selle asja. Kohalik rahvas ka kõik nende poolt.”

Hispaania teenitud võit

“Mul õnnestus 2003. aastal vaadata Rootsis finaali koos Tiit Sokuga, kui Leedu tuli Euroopa meistriks. See meeskond oli ikka vähe teine: Arvydas Macijauskas, Saulius Štombergas, Šarunas Jasikevicius… Erilised snaiprid olid! Kaitses mängis Hispaania ka ikka hästi. Nende tähed on ikka kraadikese võrra kõvemad. See nõudnuks tagasitulekuks pisikest Leedu imet.”

Pau Gasol

“Ma olen teda ikka jälginud. Mäletan Los Angeles Lakersi aegu, kui ta oli jõle kõva vend, Kobe Bryantiga pani… Aga asi hakkas murenema ja kui Phil Jackson läks ära, lendas temagi välja. Nüüd ta on Bullsis koos sellesama Miroticiga. Ta mängis Valanciunasega ikka nagu kass hiirega, eriti rünnakul. Ikka väga enesekindlalt tegi. Prantslase Goberti viskas ta samamoodi 40 silma. Ega ta midagi üleloomulikku ei tee — mängib lihtsalt selg ees osavalt ja paneb oma poolhaagid, mida ta valdab. Kaugvisked on tal hakanud minu meelest hiljem minema. Varem pole temalt sellist kolmeste värki näinud. Aga nüüd paneb eemalt ka.”

Jonas Valanciunas

“Ma olen teda ka jälginud. Kazlauskase käe all ta ei ole nii hull imemees. Kui Valanciunast võrrelda Sabonisega, siis ega ei annagi neid kahte venda võrrelda. Ta on ikka päris läbipõleja vend mõnes mõttes. Kuigi on küll andekas tüüp, siis selles rollis ei vea veel välja.”

Jonas Kazlauskas

“Rääkisin temaga Riias ka ja küsisin, mis klubi ta juhendada võtab. Ütles, et teeb vaheaasta ja puhkab igal juhul. Minu jaoks on ta ikka omamoodi fenomen nii Leedu kui Euroopa korvpallitaevas. Tal on see jumalik touch — kuhu käe külge paneb, seal hakkavad asjad toimima.”

Turniir kokkuvõttes

“Mul jäävad sellest EM-ist kahetised tunded. Ühelt poolt olen rahulik, et oleme nüüd ära käinud ja selle Vana Maailma vägevatega koos olnud. Üllatuseks oli ikkagi see, et me Tšehhit ja Belgiat nii ei hinnanud, nagu oleks pidanud. Tagantjärele mõeldes olid nad ikka päris head — Tšehhi pani nüüd ka Lätile peaaegu 30-ga. Ma olen alati metsik optimist olnud ja jään edasi… Ma ei ole kunagi arvanud, et leedulased oleksid meist sajandi võrra ees. Mäng nendega näitas, et võime mängida vabalt. Tuleb lootma jääda, et ka meil tuleb uus generatsioon peale — Nurgerid ja kes siin kõik on… Et õnnestub ka midagi korda saata. Vaatame selle eesmärgiga, et enamus praegusest koosseisust jääks paika ja teeks järgmisel suvel kvalifikatsioonis kõva värgi!”