Teekond EM-ile: Türgi kuulus ühte valikgruppi Tšehhi, Islandi, Hollandi, Kasahstani ja Lätiga. Tihedas konkurentsis teeniti 18 silma ning alagrupi kolmas koht, mis türklased tänu korralikule punktisaagile ka otse Prantsusmaale saatis.

Teatavasti jäeti seeläbi selja taha Hollandi koondis, kes kogus vaid 13 punkti. Sealjuures algas valikturniir Türgile üpriski keeruliselt, kui esimesest kolmest mängus Islandi, Tšehhi ja Lätiga vaid üks viigipunkt teeniti. Seda tugevam oli aga nende lõpp, kui järjepanu Holland (3:0), Tšehhi (2:0) ja Island (1:0) kotti pisteti.

Eriti dramaatiline oli võit Islandi üle, kui Selcuk Inan saatis võiduka karistuslöögi võrku alles 89. minutil. Viigi või kaotuse korral tulnuks türklastel play-offe mängida, kuid tänu sellele tabamusele pääseti parima kolmanda koha tiimina otse finaalturniirile.

Treener: Fatih Terim - 62-aastane Terim on Türgi rahvuskoondise eesotsas juba kolmandat ajajärku. Esimene kord tegi ta seda tööd aastatel 1993-1996, seejärel perioodil 2005-2009 ning nüüd on ta ametis olnud alates 2013. aastast.

Seega oli Terim "peasüüdlane" ka Türgi koondise ühe seni suurima edu juures, kui nad 2008. aasta EM-il koguni poolfinaali välja jõudsid (lisaks sellele väärib Türgi minevikust mainimist 2002. aasta MM-i pronksmedal - toim.).

30-40 aastat tagasi pikalt ka ise Türgi koondist esindanud Terim on treenerina juhtinud Galatasaray kuue Türgi meistritiitlini. Lisaks võitis ta Galatasarayga 2000. aastal UEFA Cupi, mille finaalis alistati penaltiseeriaga Londoni Arsenal. Just Galatasarays ja Türgi koondise tüüri juures ta suurema osa oma treenerikarjäärist veetnud ongi, veel jõudis ta 2000. aastate alguses põgusalt juhendada AC Milani ja Fiorentinat.

Fatih Terim (vasakul) ja Roy Hodgson hiljutises Türgi - Inglismaa sõprusmängus
Võtmemängija: Arda Turan - pikalt Galatasarayd ja Atletico Madridi esindanud Turan ei ole end küll uues koduklubis FC Barcelonas põhimeheks murdnud, aga tema roll Türgi koondises on nii hingestatuse kui mänguoskuste juures ikkagi hindamatu.

Valikturniiril lõi 29-aastane Turan Türgi kasuks kaks väravat, kuid finaalturniiril loodab Terim temalt ründefaasis ilmselt veelgi enamat. Ideaalseks näiteks siinkohal 2008. aasta turniir, kus ründava poolkaitsja Turani tabamused ja väravasöödud türklased otsustavatel hetkedel raskete võitudeni aitasid.

Arvestades, et toona oli Turanil turjal vaid 21 eluaastat, võiks temalt kogemuste põhjal tänavu veelgi enamat oodata. Võimeid Ardal selleks kahtlemata on ja mehe panus on tänavu seda vajalikum, et vigastuste tõttu ei ole Türgil tipuründesse panna ühtegi tõsist väravamasinat. Näiteks otsustas nende seni üks paremaid täpsuskütte Burak Yilmaz siirduda Hiina liigasse Beijing Guoangi ridadesse, kus ta lisaks küsitavale mängutasemele hiljuti ka vigastada sai.

Calhanoglu on just Inglismaa võrku sahistanud
Jokker: Hakan Calhanoglu - igapäevaselt Bundesligas Leverkuseni Bayerit esindava Calhanoglu puhul kehtib sama jutt, mis Turanigi puhul - korraliku ründaja puudumisel vajab Türgi temalt hoolimata poolkaitsja positsioonist väravaid.

Ja oma suurepäraste kaugpommide ning karistuslöökidega vaid 22-aastane Calhanoglu selleks ka võimeline on - tõestuseks kasvõi fakt, et mees on viimases kahes sõpruskohtumises võrku sahistanud. Nimelt tegi ta skoori nii 2:1 võidumängus Austriaga kui hiljutises sõprusmängus Inglismaaga, mille Türgi aga lõpuks 1:2 kaotas.

Sarnaselt mitmele kaasmaalasele oleks ka Calhanoglul sugulussidemete kaudu olnud võimalik esindada Saksamaa koondist, kuid poolkaitsja esimeseks valikuks jäi ikkagi Türgi. Mängustiililt on Calhanoglut tihti võrreldud Saksamaa koondise ja Arsenali poolkaitsja Mesut Öziliga.

Varasemad saavutused EM-il: Tänavu osaleb Türgi Euroopa meistrivõistlustel neljandat korda. Seni on tulemused iga turniiriga paranenud. 1996. aastal jäädi pidama alagrupis, neli aastat hiljem pääseti veerandfinaali, kus Nuno Gomesi väravate läbi Portugalile 0:2 alla jäädi.

Seni parim tulemus tehti 2008. aastal, kui end koguni poolfinaali välja võideldi. Toonasel turniiril pääsesid türklased sedavõrd kaugele tänu mitmetele hilistele väravatele. Näiteks veerandfinaalis Horvaatiaga löödi 1:1 viigivärav alles 122. minutil, hiljem alistati horvaadid penaltiseerias. Poolfinaalis Saksamaaga lõi Semih Sentürk veel 86. minutil 2:2 värava, kuid lõpuks pääsesid finaali ikkagi sakslased, kelle päästis Philipp Lahmi 90. minuti tabamus.

Koht FIFA edetabelis: 13.

Taktika:

Tuergi - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Eesti koondis on Türgiga pärast taasiseseisvumist kohtunud 7 korral. Seni on meil kirjas 3 viiki ja 4 kaotust. Kaks viiki neist on tulnud sõpruskohtumiste raames (1996. aastal 0:0, 2006. aastal 1:1, Eesti värav Tarmo Neemelolt).

Lisaks kuulusime me Türgiga samasse alagruppi nii 2010. kui 2014. aasta MM-valikturniiril. Väravate vahe nendes neljas kohtumises on jäänud 2:10 (ainus viik pärineb 2008. aastast, kui Eesti tegi türklastega A. Le Coq Arenal tänu Pavel Londaku hiilgemängule 0:0 viigi).