Teekond EM-ile: Iirimaa kuulus valikturniiril D-alagruppi, kus Saksamaa ja Poola järel 18 punktiga kolmas koht teeniti. Selja taha suudeti jätta Šotimaa, Gruusia ning Gibraltar.

Kolmas positsioon tähendas ühtlasi, et iirlasi ootas ees play-off, kus kahe mängu kokkuvõttes Bosnia ja Hertsegoviina ka 3:1 alistati ning seeläbi pilet Prantsusmaale tagati.

Eriti muljetavaldavad olid valikgrupis iirlaste mängud Saksamaaga - võõrsil tehti valitsevate maailmameistritega 1:1 viik, kodus võeti Shane Longi väravast 1:0 võit. Selle tulemusega kindlustatigi endale play-offi viiv kolmas koht.

Treener: Martin O'Neill - 64-aastane põhjaiirlane on suurema osa oma karjäärist juhendanud erinevaid Inglismaa ja Šotimaa klubisid. Nimekamad neist Leicester City (1995-2000), Glasgow Celtic (2000-2005), Aston Villa (2006-2010) ja Sunderland (2011-2013).

Trofeede poolest oli O'Neillile kõige edukam periood Celticu eesotsas, kus ta 3-kordseks Šotimaa meistriks krooniti, lisaks juhendas ta meeskonna 2003. aastal UEFA Cupi finaali. Korralikud olid mehe tulemused ka Aston Villa eesotsas, kelle ta kolmel hooajal järjest Premier League'is kuuendale kohale tüüris.

Martin O'Neill ja James McCarthy

Pärast Sunderlandi juurest vallandamist asus O'Neill 2013. aasta novembris Iirimaa koondise etteotsa. Kuna viimasele MMile ei pääsetud, oligi uue treeneri peamine ülesanne koondise EM-ile viimine ja sellega kogenud loots ka edukalt hakkama sai. Sealjuures näitas ta kohati üles ka julgeid otsuseid, istutades vajadusel pingile LA Galaxys palliva 35-aastase ründaja Robbie Keane'i.

Väärib ka mainimist, et kui O'Neill Iirimaa tüüri juurde määrati, tõi ta endale abiliseks legendaarse Roy Keane'i, kes esialgu isegi peatreenerist rohkem tähelepanu sai. O'Neilli see aga ei häirinud ja ta on pikaaegse Manchester Unitedi poolkaitsja panusega ülimalt rahule jäänud. "Roy on meie jaoks täiesti suurepärane täiendus olnud. Kuigi ta ise oma panust üle tähtsustada ei soovi, on Keane aidanud nii mind, abipersonali kui mängijaid."

Võtmemängija: Seamus Coleman - 27-aastase paremkaitsja teekond tippjalgpalli ei olnud üldsegi Briti jalgpallile tavapärane. Kuni täisealiseks saamiseni ta vutis üleliia tõsiselt profiks saamise plaani ei pidanud.

Siis teenis ta aga lepingu Sligo Roversi juures, kelle särgis tegi Coleman sedavõrd säravaid esitusi, et kahe hooaja järel tema uksele juba Inglismaa kõrgliigaklubi Everton koputas. Tõsi, Everton käis tema eest välja vaid 60 000 eurot ning nüüdseks iirlane selle summa juba mitmekümne kordselt tagasi tasunud.

Nimelt on ta Evertoni kindel põhikoosseisumees juba kuus hooaega ja kuigi möödunud hooaeg tema koduklubile laiemas plaanis ja ka kaitsefaasis suurem pettumus oli, siis Coleman ise on individuaalselt alati silma paistnud heade tõusudega, lüües ise seeläbi ka korralikult väravaid ja jagades tsenderdustest veelgi enam resultatiivseid sööte. Rahvuskoondise eest on aga Colemani roll rohkem kaitsev ja seni ta 34 mänguga Iirimaa eest võrku sahistanud pole. Ehk saab ka Manchester Unitedi huvirorbiidil tiirelnud kaitsja iluviga parandatud just Prantsusmaal?

Jokker: Shane Long - kuigi valikturniiril kuulus 29-aastane Long iirlaste algkoosseisu vaid kahel puhul, võib just Southamptoni ründaja olla see vajalik käik, keda Iirimaa Iirimaa enda tipuründesse vajab.

Tundub tõenäoline, et koondises 144 mänguga 67 väravat löönud Robbie Keane jääb tulenevalt vanusest ja ka MLSi mängutempost ehk ainsa tipuründajana pisut aeglaseks ja tema roll saab pigem olema vahetusest sekkumine.

Seega vajabki peatreener O'Neill tippu meest, kes suudaks tööd teha ka pallita, omades sealjuures omadust ka vähesed võimalused ära kasutada. Tänavu lõi Long Premier League'is 10 väravat ja just see näitaja võibki talle koha Iirimaa algkoosseisus tagada. Kõigele lisaks tegi ta skoori ka eilses 1:1 viigimängus Hollandiga.

Shane Long on just Manchester City võrku sahistanud

Varasemad saavutused EM-il: Seni on iirlased osalenud kahel EM-il. Debüüt tehti 1988. aastal, kui alagrupis võideti Inglismaad, viigistati Nõukogude Liiduga ning kaotati Hollandile. Edasipääsu see paraku ei toonud.

Teist korda oldi võistlustules neli aastat tagasi, kuid siis kaotati kõik kolm mängu Horvaatia, Hispaania ja Itaalia vastu, väravate vaheks jäi 1:9.

Tänavu kuulutakse samasse gruppi Belgia, Itaalia ja Rootsiga.

Koht FIFA edetabelis: 31.

Taktika:

Iirimaa - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Eesti on Iirimaaga taasiseseisvumise järel kohtunud neljal puhul. Kahel korral kohtuti 2002. aasta MM-valikturniiril, siis võtsid iirlased nii kodus kui võõrsil 2:0 võidu.

Teine kord olime mäletatavasti vastamisi 2012. aasta EMi play-offis, kus Iirimaa meid A. Le Coq Arenal 4:0 võitis. Kordusmängus Dublinis lepiti juba 1:1 viiki, meie värava lõi Konstantin Vassiljev.