Saksamaast sai täna õhtul esimene Lõuna-Ameerikas triumfeerinud Euroopa riik.

Pärast poolfinaalis 7:1 Brasiilia häbistamist (Oscari pisaraid jääb sambamaa veel meenutama mitmeks aastaks), oli favoriidikoorem Saksamaa peal. Tagantjärele öeldes, õigustatult.

Kuigi napilt pool tundi enne mängu suutis Sami Khedira end soojendusel vigastada, ei põdenud sakslased üle. Khedira asendati ruttu koondise ühe värskema liikme Christoph Krameriga, kes ei eksinud mängu alguses söötudega kordagi. Ometi pidi Kramer napilt üle 74 000 pealtvaataja silme all Maracana staadionilt varakult riietusruumi minema, sest põrkas tugevalt kokku vastasega. Kramer mängis küll mitu minutit pärast kokkupõrget edasi, kuid peatreener Löw nägi, et keskpoolik ei liikunud väljakul enam plaanipäraselt ja asendas ta igaks juhuks kiiresti André Schürrlega.

Avapoolajal olid mõlemal poolel suurepärased võimalused, kuid eraldi tuleb välja tuua Gonzalo Higuaini. Pärast Toni Kroosi valesöötu pääses ta üks-ühele Manuel Neueriga...ainult selleks, et lüüa pall karistusala paremalt äärelt nii mööda, et seda saab selgitada vaid väljendiga "juhe jooksis ikka täiesti kokku".

Higuain sai veel ühe võimaluse, mille mees ka realiseeris, kuid äärekohtunik fikseeris suluseisu. Saksamaa parima võimaluse eest muretses Benedikt Höwedes, kelle pealöök poolaja lõpus läks vastu posti.

Teisel poolajal alustas Argentiina teravamalt, ometi ihaldatud väravat ei tulnud. Parim võimalus oli vahetusest sisse tulnud Rodrigo Palaciol, kuid tema tõste üle Neueri läks väravast mööda. Viimased paarkümmend minutit möödusid juba passiivsemalt. Pärast normaalaega valitses tablool 0:0 viik.

Lisaajal oli sakslastel kohe suurepärane võimalus, kuid Argentiina väravavaht Sergio Romero kummutas järjekordse püüdega veelkord kahtlejate uskumuse, et ta ei vääri kohta algkoosseisus. Muide, Romero valiti turniiri lõpus ka paremuselt kolmandaks väravavahiks tänavusel MM-il (ettepoole jäid Neuer ja Costa Rica puurilukk Keylor Navas).

Kauaoodatud värav sündis 113. minutil, mil argentiinlaste vead olid muutumas aina jõhkramaks. Vahetusmees Schürrle andis paremalt äärelt tsenderduse karistusalla ja - voila! - õigel ajal oli õiges kohas teine vahetusmees, Mario Götze, kelle löök maandus Romero selja taha.

Argentiinlased Götze väravast ei kosunudki, 120. minuti Messi löödud karistuslöök lendas taevasse. Berliin möirgas rõõmust - Saksamaa neljas maailmameistritiitel oli lõpuks tõsiasi.



Berliinist vahendas pilte videopiltnik Hendrik Osula, kes viibis Brandenburgi väravate juures, ametlikul fännialal. Osula ja reporteri Piia Puuraia sõitu Berliini toetas Estonian Air. Vaata fänniala melu järgnevatelt piltidelt: